`Doverchauffeur' krijgt 14 jaar

De Nederlandse chauffeur Perry W. (33) is gisteren in het Engelse Maidstone door rechter A. Moses veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. De jury heeft hem schuldig bevonden aan de dood van 58 Chinese illegalen die vorig jaar in zijn vrachtwagen op weg naar Dover zijn overleden, en aan samenzwering inzake mensensmokkel.

De jury oordeelde na beraadslagingen van vijftien uur unaniem dat Perry schuldig is aan alle ten laste gelegde feiten. De rechter hekelde W.'s ,,cynische exploitatie'' van illegalen, maar legde een voor Britse begrippen lage straf op, zonder de strafmaat toe te lichten.

W.'s medeverdachte in Engeland, de Brits-Chinese tolk Ying G., werd schuldig bevonden aan hulp bij mensensmokkel, zij kreeg zes jaar cel opgelegd.

Perry W., die heeft ontkend dat hij wist van mensensmokkel, vervoerde vorig jaar op 18 juni zestig Chinezen vanuit een Rotterdamse loods via het Belgische Zeebrugge naar Dover.

Pal voor de overtocht werd het luikje gesloten van de koelcontainer waarin de illegalen achter tomaten waren verstopt. Op dat luikje is de vingerafdruk van W. teruggevonden, wat volgens de Britse aanklager bewijst dat de chauffeur de dood van de Chinezen inleidde. Ook wist W. dat het koelelement van de container kapot was.

De twee overlevenden hebben verteld hoe zij hun landgenoten hebben zien vechten tegen de dood. Nog onbekend is of W. in beroep gaat. Zijn advocaat M. Lawson is op vakantie.

'Perry W. geen brein maar uitvoerder smokkel'

De veroordeling voor doodslag is voor Perry W. teleurstellend maar de strafmaat had gemakkelijk op levenslang uit kunnen komen. Volgens de Nederlandse justitie is W. lid van een smokkelbende die sinds medio 1999 diverse malen Chinezen naar het Verenigd Koninkrijk overbracht. Zijn vriend en medeverdachte Lammert N. heeft tegen de Nederlandse politie verklaard dat Perry W. vier á vijf smokkelritten naar Dover reed alvorens Perry op 10 juni de fatale tocht ondernam. Uit het Nederlandse dossier blijkt ook dat W. door medeverdachten niet als brein van de smokkel werd beschouwd, maar als uitvoerder.

W.'s Nederlandse medeverdachten worden vanaf 19 april in Rotterdam berecht. Acht van hen, onder wie hoofdverdachte Gürsel Ö., is ook doodslag ten laste gelegd. De juridische onderbouwing van doodslag is in het Verenigd Koninkrijk anders dan hier. In Groot-Brittannië was beslissend dat W. de `zorgplicht' voor zijn passagiers negeerde, hoewel hij volgens de jury wist dat hij de Chinezen vervoerde.

In Nederland kan W. niet meer vervolgd worden voor het Dover-transport nu hij daar in Engeland voor veroordeeld is. Hier draait alles om een eerder transport van april vorig jaar, waarbij vijftig Chinezen op weg naar Dover wegens ademnood werden bevrijd. Chauffeur was toen Perry's vriend Lammert N. Hij heeft bekend dat hij reed in opdracht van hoofdverdachte Gürsel Ö., die ook het initiatief voor het transport in juni zou hebben genomen. Volgens officier van justitie J. Klunder konden Ö. en andere verdachten door de afloop in april weten dat het risico van verstikking bestond, toen ze in juni zestig mensen op transport zetten.