Dineren in in crisistijd blijft duur

Het is een gevaarlijke combinatie: verslechterende marktomstandigheden, een boze baas en moderne communicatiemiddelen. Dat beangstigende samenspel van factoren overkwam deze week de bank Credit Suisse First Boston (CSFB) en de Amerikaanse software-ontwikkelaar Cerner. Topmannen Tony James en Chuck Ward van investeerdersbank CSFB schreven volgens de Financial Times aan het personeel dat ,,gegeven de huidige marktomstandigheden diners om een zakendeal te vieren niet méér mogen kosten dan 10.000 dollar.'' De CSFB-leiding zegt in het memo zich ook zorgen te maken over weekendlange festiviteiten op kosten van de baas en dure cadeaus voor goed presterende werknemers.

Topman van het in Kansas City gevestigde softwarebedrijf Cerner, Neal Patterson, mailde 400 hoger geplaatste werknemers dat zij ontslagen zouden worden als ze de 3.100 werknemers van het concern niet beter hun best zouden laten doen, zo schrijft de New York

Times. ,,Een groot aantal van onze werknemers werkt minder dan veertig uur per week. De parkeerplaasten worden nauwelijks gebruikt om 8 uur 's ochtends - laat staan om 5 uur 's avonds! Of je weet als manager niet wat je personeel doet, óf het maakt je gewoon niet uit.''

Het memo werd op internet gezet. Daarop maakte het beursgenoteerde Cerner binnen drie dagen een koersval van 44 naar 34 dollar. Patterson dreigt met ontslagen en het sluiten van de fitness-ruimte voor werknemers. ,,Als je het probleem niet oplost, zal ik je vervangen. Je hebt twee weken om verandering in de situatie te brengen.''