Dialoog in Macedonië stagneert

De politieke dialoog over de rechten van de Albanese minderheid in Macedonië dreigt vast te lopen. De Albanese leider Arben Xhaferi heeft gisteren gewaarschuwd voor een heropleving van het geweld. ,,De rebellen zijn niet verdwenen. Zij zijn om ons heen.''

De Albanese leider zei dat de Macedonische meerderheid niet serieus is over een politieke dialoog. ,,Ze wil een discussie rond de koffietafel, zonder enige verplichtingen.'' De partij van Xhaferi, de mee-regerende Democratische Partij van Albanezen (PDSh), is de enige Albanese politieke partij die deelneemt aan de besprekingen. De oppositionele Partij voor Democratie en Welvaart (PDP) boycot de onderhandelingen.

De president van Macedonië, Boris Trajkovski, wees gisteren een federalisering van het land van de hand. De rebellen eisen dat Albanezen en (Slavische) Macedoniers gelijk worden gesteld in de grondwet. ,,De afgelopen tien jaar hebben we gezien dat de roep om federalisatie niets anders is dan verborgen aspiraties voor een etnisch zuivere staat'', aldus Trajkovski. De president herhaalde bovendien niet met de extremisten te willen praten.

Die Albanese extremisten hadden Macedonië vorige maand in hun greep. Eerst bezetten ze een aantal boerendorpen in het noorden van Macedonië, nabij de grens met Kosovo, later verschansten ze zich in de heuvels rond de stad Tetovo.

De Britse minister Robin Cook (Buitenlandse Zaken), die gisteren op bezoek was in Macedonië, heeft ook aangedrongen op een politieke dialoog. De regering moet de `legitieme aspiraties' van de Albanese minderheid beantwoorden, aldus Cook, anders keren de rebellen terug. Cook bracht ook militaire hulp mee, waaronder kogelvrije vesten, mijndetectoren en systemen om positie mee te bepalen.

Onder de Macedonische bevolking groeit de angst voor een heropleving van het geweld. Bronnen binnen de politie hebben melding gemaakt van geüniformeerde en gewapende mannen nabij Debar, aan de grens met Albanië.

Er dreigt bovendien een ander probleem: de volkstelling. Deze telling, die oorspronkelijk in mei zou worden gehouden, is omstreden. De Albanese minderheid - die al twee keer een volkstelling boycotte - zegt een derde van de bevolking uit te maken, de Macedoniërs houden het op een kwart. Macedonische autoriteiten hebben al gezegd de volkstelling te willen uitstellen, maar ze moet wel dit jaar worden gehouden.