Dell en Yahoo doen beurzen flink opleven

Goede verwachtingen over de resultaten van computerfabrikant Dell en internetbedrijf Yahoo hebben de beurs van New York en de technologiebeurs Nasdaq gisteren forse winsten bezorgd.

De Europese beurzen lieten vanochtend nog weinig beweging zien.

De Dow-Jonesindex van de 30 belangrijkste Amerikaanse aandelen won gisteren 4,23 procent en sloot op 9918,05 punten en de Nasdaq ging 8,93 procent omhoog naar 1785,11 punten.

Na een serie winstwaarschuwingen in de afgelopen weken was er gisteren louter goed nieuws. Computerbouwer Dell liet weten zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal te handhaven en internetbedrijf Yahoo! werd door zakenbank Lehman Brothers hoger gewaardeerd. Aluminiumproducent Alcoa meldde een winststijging in het eerste kwartaal van dit jaar met 16 procent.

Het aandeel Dell was met een winst van 13,8 procent niet eens de grootste stijger. Andere technologiefondsen gingen nog sterker omhoog. Opvallend was de winst van onder meer Lucent (plus 17,63 procent), Network Associates (plus 16,67 procent) en JDS Uniphase (plus 17,86 procent).

Ook de grotere bedrijven boekten forse winsten. Zo ging Intel met 13,26 procent vooruit, terwijl ook Hewlett Packard meer dan 10 procent wist te winnen. Onder het handjevol verliezers viel McDonalds op, dat een fractie aan waarde verloor: min 0,34 procent.

Op de valutamarkten was de euro 0,8950 dollar waard, tegen een slotkoers van 0,9015 op woensdag. De dollar noteerde een slotkoers van 2,4615 gulden, tegen 2,4440 gulden op woensdag.

Dell, gevestigd in Round Rock, Texas, werd gisteren als de grootste trekker van Wall Street beschouwd. In een bijeenkomst met analisten en media liet de directie weten de geraamde resultaten voor de drie maandsperiode die op 4 mei eindigt, niet te verlagen. De computerbouwer verwacht in deze periode nog steeds een omzet van 8 miljard dollar te halen en een winst per aandeel van 17 dollarcent. Toch is de directie nog voorzichtig, want ze onderstreepte in een persbericht dat er nog een maand in het lopende kwartaal is te gaan in een markt die ,,onvoorspelbaar blijft''.

Daarom waagt het bedrijf zich nu ook niet aan voorspellingen voor het hele boekjaar, gezien ,,de wereldwijde onzekerheid over de economische en industriële ontwikkeling''. Niettemin profiteerden ook de koersen van andere bedrijven die toeleveren aan de computerindustrie.