China blijft bij eis om excuses VS

Peking houdt vast aan de eis dat de Amerikaanse regering formele excuses moeten aanbieden voor de botsing zondag van een Amerikaans spionagevliegtuig en een Chinees gevechtsvliegtuig.

Tegelijkertijd echter kregen zeven Amerikaanse diplomaten op het Zuid-Chinese eiland Hainan, waar het toestel een noodlanding maakte en waar de 24 koppige bemanning wordt vastgehouden, toestemming voor een tweede bezoek aan de gevangenen. Rond 5 uur plaatselijke tijd vertrokken zij in optocht naar de plek waar de bemanning wordt vastgehouden. Volgens de Amerikaanse ambassadeur Joseph Prueher zou er morgen een derde bezoek mogen worden gebracht aan de 21 mannen en 3 vrouwen.

Gisteren zei ook de Amerikaanse president George Bush, in navolging van zijn minister van Buitenlands Zaken Colin Powell, de dood van de Chinese piloot te betreuren. De piloot, Wang Wei, zou na de botsing zijn ontkomen met zijn schietstoel maar wordt nog vermist. Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Peking, dat de schuld voor de botsing legt bij het spionagetoestel, de spijtbetuiging van Bush verwelkomde. ,,De Chinese positie is helder: Amerika moet volledige verantwoordelijkheid (voor het ongeluk, red.) nemen, verontschuldigingen aanbieden aan het Chinese volk en het moet oprechte en effectieve maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.''

Eerder heeft de Chinese president Jiang Zemin beide partijen opgeroepen de relaties tussen beide landen als topprioriteit te onderscheiden en op zoek te gaan naar een oplossing. Jiang, die bezig is aan een tournee door Latijns-Amerika, suggereerde dat hij, en andere politieke leiders die belang hebben bij goede relaties met de VS, aan de winnende hand zijn tegen militaire haviken en voorstanders van de harde lijn in de Communistische Partij die het incident graag willen gebruiken om Washington te vernederen.

De diplomatieke impasse tussen de VS en China heeft ook reacties ontlokt in omringende landen. Zo verwacht de Taiwanese premier Chang Chun-hsung dat de kwestie in der minne zal worden geschikt. ,,Het gordijn zal waarschijnlijk vredig sluiten,'' zei Chang in het parlement. Taiwan heeft vermeden om partij te kiezen in het conflict, dat volgens analisten een op handen zijnd besluit van Bush om wapensystemen te verkopen aan Taiwan kan bemoeilijken. Buurland Vietnam heeft vandaag de VS veroordeeld.