BOB MARLEY

Anno 1973 was het geen sinecure om een Jamaicaanse reggae-muzikant als serieuze `elpee-artiest' te lanceren. Chris Blackwell nam dat risico met Bob Marley & The Wailers, maar niet zonder compromissen. Hij zorgde ervoor dat de op Jamaica opgenomen nummers voor Catch A Fire in Londen `overdubs' meekregen in de vorm van vooral toetsen- en leadgitaarpartijen. Nu zowel het eindresultaat als de nooit eerder uitgebrachte, oorspronkelijke Jamaicaanse opnamen zijn samengebracht op deze `deluxe edition', vallen deze aanvullingen op hun merites te beoordelen. De doorgewinterde reggae-fan zal de `kale' versies van klassieke nummers als Concrete Jungle, 400 Years en No More Trouble prefereren, maar het valt in te zien dat het toenmalige rockpubliek wel gediend was bij het vollere geluid van het nog altijd legendarische eindresultaat. Bovendien deden de ingrepen nauwelijks afbreuk aan het militante geluid.

Bob Marley & The Wailers: Catch A Fire, deluxe edition (Island 314 548 635-2) distr. Universal

    • Jacob Haagsma