Beslag op Cézanne in de Kunsthal

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren beslag gelegd op een schilderij van Paul Cézanne, dat in de Kunsthal in Rotterdam hangt. Dat gebeurde namens de erfgenamen van de Franse, joodse kunsthandelaar Josse Bernheim.

Het schilderij, La Mer à l'Estaque, toont een landschap aan de Middelandse Zee-kust. Het zou in 1941 door de nazi's zijn verduisterd of gestolen uit de collectie van de Franse kunsthandel Bernheim-Jeune. Deze kunsthandel is befaamd omdat Van Goghs werken er werden verkocht.

Het doek van Cézanne staat op de Franse lijst van vermiste oorlogskunst, onder nummer 7407. Het werd lange tijd verloren gewaand, tot het een paar jaar geleden opdook in de collectie van de Duitse tropenarts, filantroop en miljardair Gustav Rau.

De Kunsthal exposeert die collectie nu. Ondanks het beslag mag het schilderij volgens een woordvoerder van de Kunsthal tot het einde van de expositie op 6 mei blijven hangen. Daarna zal de procedure die de erven vorig jaar al zijn begonnen om de roofkunst terug te krijgen, hoogstwaarschijnlijk worden voortgezet.

Mr. C. de Bel van het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek in Den Haag, dat de erven vertegenwoordigt, wil geen nadere mededelingen over de zaak doen. De kleinzoon van Josse Bernheim, Guy-Patrice Dauberville, heeft vorig jaar in Parijs al beslag laten leggen op de Cézanne, maar heeft het doek toen niet teruggekregen.

Eerder beslagpagina 8

    • Paul Steenhuis