Arbitrage na dialoog van doven bij NTV

Na een dialoog van doven tussen de journalisten van de onafhankelijke Russische tv-zender NTV en de deze week aangetreden nieuwe leiding is gisteren besloten tot arbitrage.

Een bemiddelingscommissie moet proberen beide partijen nader tot elkaar te brengen waar het de belangrijkste conflicten betreft: de benoeming van een nieuwe algemeen directeur van NTV en die van een nieuwe hoofdredacteur.

NTV werd eerder deze week overgenomen door Gazprom, de Russische gasgigant. Algemeen wordt geconcludeerd dat met die overname van de kritische zender de persvrijheid in gevaar is: NTV heeft acht jaar lang scherpe kritiek geleverd op het beleid van het Kremlin; Gazprom is in meerderheid eigendom van de Russische staat. De nieuwe leiding van NTV benoemde na de overname onmiddellijk een nieuwe directeur en een nieuwe hoofdredacteur van NTV.

De nieuwe chef van NTV, Alfred Koch, directeur van Gazprom-Media, bleek zich gisteren bij een ontmoeting met de staf van de zender weinig aan te trekken van kritiek. Hij legde de bezorgdheid over de persvrijheid naast zich neer en vertelde de journalisten dat ze zijn nieuwe management moeten accepteren of moeten vertrekken. NTV-presentatrice Mariana Maksimovskaja zei hem ronduit dat de staf hem niet erkent. ,,Ik heb jullie erkenning niet nodig'', antwoordde Koch. De veranderingen, zo voegde hij daaraan toe, hebben niets met persvrijheid te maken, en alles met de schulden die NTV heeft. Toen een van de stafleden zei op te stappen als algemeen directeur en toppresentator Jevgeni Kiseljov wordt ontslagen, zei Koch: ,,Nou, stap maar op.''

De staf van NTV heeft inmiddels na drie dagen de normale uitzendingen hervat. Uit protest tegen de overname door Gazprom hadden de redacteuren zich drie dagen lang beperkt tot de uitzending van nieuwbulletins en advertenties.

Wellicht vandaag komt opheldering over de vraag, wat de interventie van een door de Amerikaanse mediamagnaat Ted Turner geleid consortium in de praktijk gaat betekenen. Het consortium wil de aandelen van magnaat Vladimir Goesinski – oprichter van NTV– opkopen. Maar voor het zover is, wil het consortium met Gazprom praten over wie wat gaat controleren.

Goesinski zelf – onder huisarrest in Spanje op grond van een Russisch arrestatiebevel – en een andere oligarch, Boris Berezovski, zijn van plan een nieuwe onafhankelijke tv-zender op te richten, zo meldde gisteren NTV. De kwestie-NTV wordt volgende week bij president Poetin ter sprake gebracht door de Duitse kanselier Schröder. Hij wil Poetin aanspreken op de consequenties die de overname van NTV door Gazprom voor de persvrijheid in Rusland zal hebben.