Accountant klaagt top L&H aan

Het kantoor KPMG België heeft een civiele klacht ingediend tegen medewerkers en ex-leden van het management van het in surseance verkerende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) wegens het bewust onjuist of onvolledig verstrekken van inlichtingen.

Dit heeft KPMG België, dat huisaccountant van L&H is en ook een commissariszetel bezet, vanmorgen in een persverklaring bekendgemaakt. ,,De klacht richt zich niet tegen bedrijf, maar tegen iedereen die heeft meegewerkt aan de oplichting van de accountant'', aldus een woordvoerder. Hij sprak van een ,,unieke actie'' in België, waarmee de ,,ernst'' van de feiten wordt onderstreept.

De klacht richt zich mogelijk tegen de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie en de ex-bestuurders Nico Willaert en Gaston Bastiaens, die allen zijn opgestapt.

L&H gaf vorig jaar al toe dat in de cijfers over 1998, 1999 en de eerste helft van 2000 ,,fouten en onregelmatigheden'' zaten. Eerder berichtte de Wall Street Journal dat zaken werd gedaan met `spookfirma's' in o.a. Zuid-Korea om kunstmatig de koers op te drijven. De klacht is onder meer het gevolg van bevindingen van KPMG zelf en een rapport dat PricewaterhouseCoopers in opdracht van het nieuwe management van L&H opstelde over de gang van zaken in Zuid-Korea, waar 100 miljoen dollar spoorloos verdween. Intussen hebben aandeelhouders van L&H in de VS een civiele procedure aangespannen tegen KPMG, wegens schending van de internationaal aanvaarde accountantsprincipes. De rechter in Ieper is al een aantal maanden bezig met een fraudeonderzoek bij L&H.