Winkels van Amici verdwijnen

De modeketen Amici verdwijnt. De nieuwe eigenaar, Cool Cat Holding, zal alle 86 vestigingen veranderen in één van zijn eigen winkel-formules Cool Cat of Wonder Woman. Dit heeft de directeur van Cool Cat Holding, Ronald Kahn, gisteren gezegd tijdens de verkiezingen Retailer van het Jaar. ,,De Amici formule is uitgewerkt.'

Amici was tot december vorig jaar van Vendex KBB. De keten voor dames- en herenmode leed al jaren verlies, in 1999 bedroeg het verlies 16 miljoen gulden. Het familiebedrijf Cool Cat Holding (600 werknemers, 115 miljoen gulden omzet) kocht Amici. Bij Amici werken 780 werknemers. Eerder verkocht VendexKBB al de modeketen Kien en sloot het concern de kledingwinkels van Kreymborg.

De mode is al een paar jaar een turbulente markt. Modieuze ketens, zoals Sissy Boy, Mango en Hennes & Mauritz, hebben de grote traditionele ketens gedwongen zich aan te passen.

Sommigen zijn gesloten, zoals Kreymborg en Peek & Kloppenburg. Anderen, zoals C&A, WE (voorheen Hij en Zij) en Cool Cat, hebben veel moeten investeren om ook hippe kleding tegen relatief lage prijzen te verkopen. De Amici-formule ondergaat nu hetzelfde lot als Kreymborg en Peek&Cloppenburg.

Binnenkort opent ook de Spaanse succesformule Zara de deuren in de Amsterdamse Kalverstraat. Net als Hennes & Mauritz introduceert Zara wekelijks nieuwe, hippe, goedkope kleren in zijn winkels.

    • Frederiek Weeda