`We betreuren het verlies van die piloot'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren onder meer: ,,Er was een tragisch ongeluk. [...] We betreuren het dat het Chinese vliegtuig niet veilig wegkwam en we betreuren het verlies van het leven van die Chinese piloot maar nu moeten we weer verder, we moeten deze kwestie naar een oplossing brengen en we gebruiken iedere mogelijkheid om met de Chinese zijde te onderhandelen zodat we verklaringen kunnen en wisselen en verder kunnen''.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Sun Yuxi, accepteert het Amerikaanse leedwezen als een spijtbetuiging: ,,De spijt uitgesproken van Amerikaanse zijde is een stap in de goede richting om deze zaak op te lossen.'' Maar blijft formele excuses eisen: ,,Als volgende stap om met deze kwestie om te gaan ligt de sleutel bij de Amerikaanse zijde om een coöperatieve houding aan te nemen, zijn fouten toe te geven, daar verantwoordelijkheid voor te nemen en excuses aan te bieden.''

Over de bemanningsleden van het spionagevliegtuig zei Sun Yuxi: ,,Zij hebben dit incident met de botsing in de lucht veroorzaakt en zij zijn ook illegaal het Chinese luchtruim binnengedrongen. Het is volstrekt begrijpelijk dat de bevoegde autoriteiten in China hen over dit incident willen ondervragen.''

In Washington verklaarde Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer: ,,De regering van de Verenigde Staten begrijpt de reden voor het aanbieden van excuses niet. Ons vliegtuig bevond zich in het internationaal luchtruim en deed niets verkeerd.''

De vrouw van de vermiste piloot, Wang Wei, zei: ,,Wang Wei, onze zoon en ik wachten op je. De levens van Chinezen en Amerikanen zijn even kostbaar.''