Verzet tegen plan-Bush belastingen

In de Amerikaanse Senaat ontstaat een meerderheid voor vermindering van de belastingverlaging die president Bush heeft voorgesteld. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar.

De Democraten in de Senaat kregen gisteren steun van drie Republikeinen voor een wijzigingsvoorstel. De 1.600 miljard dollar aan belastingverlaging die Bush voorstelt voor een periode van tien jaar, zou met 447 miljard moeten worden verminderd. Dat bedrag moet volgens het voorstel worden besteed aan verbeteringen in het onderwijs en verlaging van de staatsschuld.

,,Het plan-Bush is officieel dood'', verklaarde Thomas Daschle, de Democratische leider in de Senaat na de indiening van het amendement, waarover later een formele stemming volgt. Daschle noemde het voorstel ,,een grote overwinning''.

Anders dan in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een krappe meerderheid hebben, is de stemverhouding tussen beide partijen in de Senaat precies 50 tegen 50. Bij het staken der stemmen kan de vice-president (Dick Cheney) die voorzitter van de Senaat is, de doorslag geven. Maar al eerder gaf één Republikeinse senator, James Jeffords, te kennen bij deze beslissing over belastingverlaging de zijde van de Democraten te kiezen.

Formeel debatteerde de Senaat gisteren over het federale budget voor volgend jaar, waarin de gevolgen van het belastingvoorstel van Bush voor 2002 zijn verwerkt. Verwacht wordt dat de Senaat morgen of uiterlijk begin volgende week een beslissing neemt over het wijzigingsvoorstel van de Democraten, dat gevolgen heeft voor het hele belastingplan van de president.

Het Huis van Afgevaardigden heeft vorige maand al twee andere amendementen op Bush' belastingplan goedgekeurd: één voor verlaging van de winstbelasting met in totaal 958 miljard dollar over de hele periode van tien jaar en één voor een fiscale verlichting met 399 miljard dollar voor echtparen.

President Bush was zich vanaf zijn beëdiging bewust van de kritiek in de Senaat op zijn plannen. Hij reisde vorige maand het hele land af om steun voor zijn belastingverlaging te werven, voor al in de staten waar de meeste Democratische senatoren wonen.