STEREOPHONICS

Door een gelukkig toeval treffen de Amerikaanse Black Crowes en Stereophonics uit Wales elkaar op hetzelfde platenlabel, waarmee V2-baas Richard Branson twee bands wist te strikken die elk op hun manier het `classic rock'-gevoel levend houden. Het trio Stereophonics heeft zich in zijn vijfjarig bestaan aan het zieltogende Britpop-genre weten te onttrekken met stevige en hitgevoelige rockmuziek, die vooral zo meeslepend klinkt door de schuurpapieren stem en melancholieke zang van gitarist (en mooie jongen) Kelly Jones.

Tot nu toe was Stereophonics vooral een Brits fenomeen, maar daar zou verandering in kunnen komen door het over de gehele linie bijzonder sterke, derde cd Just Enough Education To Perform.

Na verschillende tournees door de VS ademt de muziek van Stereophonics een Amerikaans rockgevoel, van het overrompelende openingsnummer `Vegas Two Times' tot het country-achtige `Rooftop' dat op maat gemaakt lijkt om op lange autoritten uit de radio van een dikke Amerikaanse convertible te schallen. Onderweg herinneren de bitterzoete popsongs aan de ambachtelijk en toch niet doordeweekse muziek van The Kinks, Electric Light Orchestra en Bad Company, allemaal Britse rockklassiekers die hun grootste successen in de Verenigde Staten boekten.

Kelly Jones is met voorsprong een van de beste rockzangers van het moment: zo iemand die zijn ziel binnenstebuiten keert om iedereen van de noodzaak van zijn doorleefde teksten te overtuigen.

Stereophonics: Just Enough Education To Perform (V2 1015842)

    • Jan Vollaard