Springruiters alsnog naar finale in Zweden

Het ministerie van Landbouw heeft gistermiddag onder stringente voorwaarden een versoepeling afgekondigd van paardentransporten. Daardoor kunnen tien Nederlandse springruiters, onder wie Jan Tops, Gerco en Wim Schröder en Yves Houtackers, op 12 april in het Zweedse Gothenburg deelnemen aan de wereldbekerfinale springen.

Anky van Grunsven gaat niet naar de finale dressuur in het Deense Aarhus. ,,De motivatie is er niet om nu nog hals over kop naar Aarhus te vertrekken, een reis van veertien uur, dat gaat niet. Voordat de papierwinkel rond is, is de eerste wedstrijd begonnen.''

De springruiters hadden gisterochtend via de Vereniging van Sportpaardenhandelaren Nederland (VSN) een voorlopige herziening van het vervoersverbod gevraagd bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat wees het verzoek af, maar in de loop van de middag besloot het ministerie van Landbouw tot een verruiming van het vervoersverbod.

Van Grunsven schuift het missen van de finale niet op het conto van de Nederlandse Hippische Sport (NHS). ,,Ik weet van een aantal Kamerleden dat de bond in de wandelgangen hard heeft gewerkt om de versoepeling van het reisverbod te bewerkstelligen''.

Volgens George de Jong, directeur van de NHS, heeft de bond inderdaad niet liggen slapen. ,,Als maatschappelijke organisatie hebben wij geen moment overwogen om een kort geding tegen de minister aan te spannen. Wij zijn vanaf het eerste moment in overleg geweest met Brinkhorst. Daarom kwam de versoepeling voor ons ook niet als een verrassing.''

Springruiter Tops neemt de bond eveneens weinig kwalijk. ,,Het is ook de vraag of de NHS in een eerder stadium meer had kunnen doen.''