Spaanse clubs gaan onderuit in Engelse storm

De dubbele confrontatie in de kwartfinales van de Champions League tussen Engelse en Spaanse topclubs is gisteren in Engels voordeel uitgevallen. Arsenal won thuis met 2-1 van Valencia. Leeds United versloeg Deportivo La Coruña op eigen veld met 3-0.

Het Spaanse clubvoetbal lijkt, gevoegd bij de nederlaag van Real Madrid dinsdag bij Galatasaray, minder sterk dan vorig seizoen. Toen plaatsten drie Spaanse ploegen zich voor de halve finales en was de eindstrijd een Spaans onderonsje tussen Real en Valencia. Voor beide clubs volstaat over twee weken overigens een kleine thuiszege om zich weer bij de laatste vier te voegen.

Op Highbury speelden de nummer twee van de Premier League en de nummer vier van de Primera Division een aantrekkelijke wedstrijd die gekenmerkt werd door twee verschillende voetbalstijlen. Arsenal speelde op de aanval, Valencia gokte op de counter. Bij Arsenal ontbrak de geblesseerde Nederlander Bergkamp. Hij werd vervangen door de Nigeriaan Kanu, die in de eerste helft een grote kans miste.

De Franse trainer Wenger vertrouwt blindelings op zijn landgenoten Vieira, Henry, Wiltord en Pirés, die het spel van The Gunners aantrekkelijker hebben gemaakt. Spelmaker Vieira was gisteren de grote uitblinker. Zijn slidings en acceleraties vormden een constant gevaar voor de Spanjaarden.

De verdedigende tactiek van de Argentijnse trainer Cúper, die aan het eind van het seizoen vertrekt bij Valencia, pakte in de eerste helft goed uit. Na een kwartier luwde de Engelse stormloop en kreeg Valencia greep op het middenveld. Vlak voor rust schoot Ayala de bal na een scrimmage hard en hoog in het doel van Arsenal.

In de tweede helft was het tempovoetbal van Arsenal wél succesvol. Een kwartier na de pauze maakte Henry op aangeven van Pires de verdiende gelijkmaker. Een paar minuten later scoorde Parlour met een ziedend afstandsschot. In de resterende speeltijd kregen beide ploegen nog een paar doelkansen.

Op Elland Road speelden Leeds en Deportivo een vrijwel identieke wedstrijd. De nummer vier van Engeland was volgens de statistieken minder in balbezit dan de nummer twee van Spanje. Toch kreeg Leeds verreweg de meeste kansen. De ploeg van de Ierse trainer O'Leary bestaat grotendeels uit Engelstalige spelers die de twintig nauwelijks zijn gepasseerd. De Australische spelverdeler Kewell en de Ierse trapspecialist Harte waren tegen Deportivo de uitblinkers.

Linksback Harte stond aan de basis van alle treffers. Het Nederlands elftal, dat in september in Dublin een cruciale kwalificatiewedstrijd speelt, is alvast gewaarschuwd voor zijn afstandsschoten. Halverwege de eerste helft scoorde Harte uit een vrije trap. In de tweede helft kwamen beide treffers tot stand uit hoekschoppen van Harte. Smith maakte vlak na rust zijn vijfde doelpunt in de Champions League. Ferdinand zorgde voor de 3-0 eindstand.