Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over het dubbelspel dat Nederland speelde in de Papoea-zaak. Nederland spiegelde de Papoea's in 1962 onafhankelijkheid voor terwijl het Indonesië hielp dat streven te dwarsbomen. Ned.1, 20.30-21.04u.

Nova. Het laatste nieuws over de problemen met de MKZ-epidemie en de staking van conducteurs en machinisten bij de Spoorwegen. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Onder andere protesten tegen het afgraven van de Sint Pietersberg bij Maastricht voor het winnen van mergel en het tekort aan verzorgend personeel door toenemende vergrijzing en noodzaak van particuliere opvang. Ned.3, 19.00-20.00u.

African Ascent. De ervaren alpinisten Mark Synnott, Ed February en Andrew de Klerk beklimmen de maagdelijke toppen van het Mandaragebergte in Kameroen. Met behulp van een paraglider brengen ze de route van hun klim in kaart. NGC, 20.30-21.00u.

Andere Tijden. Over de verloving ruim 100 jaar geleden van de 20-jarige Wilhelmina met Hendrik van Mecklenburg. Wilhelmina-biograaf C. Fasseur vertelt over de risico's die het Oranjehuis liep met deze prins-gemaal die buitenechtelijke escapades combineerde met enorme schulden. Verder opnamen uit 1960 van het debuut van de nu 70-jarige Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands elftal. Ned.3, 20.47-21.18u.

Histories. Portret van de Belgische politicus Jean Gol (1942-1995) over wie vriend en vijand zeiden dat hij een van de meestbegaafde ministers van de voorbije decennia was. Zijn politieke loopbaan, die abrupt eindigde, lijkt één grote paradox. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.18-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Vurige tongen. De advocaat Bram Moszkowicz, VN-columniste Natasha Gerson, presentatrice Yvon Jaspers en quizmaster Victor Reinier reageren op tv- en radiofragmenten, kranten en tijdschriftartikelen. Ned.1, 21.34-22.19u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn staatssecretaris van Financiën Wouter Bos en dichter Simon Vinkenoog. RTL4, 22.45-23.45u.

Schaadt het niet, dan baat het niet. Over beledigen. Zie TV-vooraf. Ned.2, 0.03-0.28u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Barcelona tegen Liverpool in de halve finale van de UEFA-Cup. Ned.2, 20.55-21.10u.

Studio sport, na elven. Onder meer een gesprek met oud-tennisser Jacco Eltingh over het komend duel tussen Nederland en Duitsland in de kwartfinale voor de Davis Cup. Ned.2, 23.10-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Ab Normaal. Eerste aflevering van een humoristische serie romdom het ranzige konijn Ab Normaal bekend van Toon van Driels strip Stamgasten uit het Algemeen Dagblad. Yorin, 22.50-23.25u.

Paradisolife. Portret van de onvoorspelbare Britse saxofonist Courtney Pine met o.a. soul uit de jaren 60, jazz/boogaloo en hiphop. Hij wordt begeleid door de jonge soulvocalist Lynden David Hall en de in Nederland wonende Nigeriaanse zangeres Yinka. Ned.3, 20.00-20.47u.

FILM

Protocol (Herbert Ross, 1984, VS). Politici krijgen een lesje in democratie in komisch vehikel voor Goldie Hawn volgens het stramien van Private Benjamin. Serveerster verijdelt moordaanslag op Oosters staatshoofd en krijgt baantje op het doortrapte State Department. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Mortal Kombat (Paul Anderson, 1995, VS). Op computerspelletje gebaseerde, onzinnige hutspot van Oosterse vechtsporten en speciale effecten, met hoofdrol van de Hongkongse Amerikaan Robin Shou. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Last Action Hero (John McTiernan, 1993, VS). Arnold vertoont de nodige zelfspot in een uit de bocht gevlogen, karikaturale parodie op de Schwarzenegger-film. Elfjarige bewonderaar raakt verzeild in zo'n film en mag zijn held assisteren bij de jacht op de schurk Charles Dance. Net5, 22.10-0.25u., met reclame.

Die Brüder (Wolf Gremm, 1976, West-Duitsland). Eertijds in de Duitse bioscoop succesrijk, behoorlijk overdreven melodrama over incest, jaloezie en moord in gezin van moeder, zoon en stiefzoon. ZDF, 0.15-1.50u.

Switch (Blake Edwards, 1991, VS). Erfgenaam van Billy Wilder en Ernst Lubitsch zaagt van dik hout planken in komedie die sekse-gebonden rolpatronen bespot. Verschrikkelijke macho wordt bij de hemelpoort teruggestuurd om, in de gedaante van een beeldschone vrouw, op aarde één vrouw te vinden die werkelijk om hem/haar geeft. BBC1, 0.40-2.20u.

Minbo no onna (Juzo Itami, 1992, Japan). Omstreden Itami (1933-1997), vooral bekend van Tampopo, maakte een satirische yakuza-komedie volgens het stramien van de aloude samoerai-film. Advocate (Itami's echtgenote Bobuko Miyamoto) trekt ten strijde tegen gangsters die luxueus hotel in hun greep hebben. ARD, 0.50-2.35u., tweetalig.

Albert (J⊘rn Faurschou, 1998, Denemarken). Deense jeugdfilm. Twee jochies belanden in fantasiewereld en worden ontvoerd. Morgen, Ketnet, 9.00-10.15u.

. Every Day's a Holiday (A. Edward Sutherland, 1937, VS). Na protesten van conservatieve pressiegroepen moest Mae West op het scabreuze vlak een beetje inbinden. Desondanks maakte ze nog een aardig subversieve komedie over een oplichtster die eind vorige eeuw de Brooklyn Bridge aan sufferds verkoopt. Gastrol van Louis Armstrong. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u.

Fire with Fire (D. Gibbins, 1986, VS). Tamme Romeo & Julia- variant uit de jaren '80. Verliefde Virginia Madsen en Craig Sheffer ontvluchten de nonnenschool en een heropvoedingsinrichting. Morgen, SBS6, 13.25-15.05u.