Selectie Muziek

Passies

De Johannes Passion van J.S. Bach wordt 7 april 15u30 in de Utrechtse Domkerk uitgevoerd door solisten, koor en orkest van de Domcantorij. Toegang gratis.

Het Holland Boys Choir en het Netherlands Bach Collegium o.l.v. Pieter Jan Leusink is op tournee met de Matthäus Passion van J.S. Bach. 7 april 18u30 St. Jacobskerk Den Bosch; 12 april 19u30 Concertgebouw Amsterdam.

Het Brabants Orkest geeft olv Jan Willem de Vriend uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach. 7 april 19u en 8 april 14u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven.

De Alkmaarse Oratorium Vereniging geeft olv Johan Akerboom 7 april 19u een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Alkmaarse Grote St Laurenskerk.

Het Vocaal Ensemble Markant geeft 7 april 20u15 in de Ned. Herv. Kerk in Den Bosch een passieconcert met de Choral Passion van Hugo Distler en Jesu, meine Freude van J.S. Bach.

Het Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam geeft olv Daan Admiraal uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach. 8 april 14u Grote of St. Bavokerk Haarlem; 13 april 19u30 De Doelen Rotterdam.

Het Twents Kamerkoor Mardi le Vingt en Concerto Leiden geven 8 april 20u in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum een uitvoering van Die sieben letzte Worte unserer Erlösers am Kreuze van J. Haydn.

Ed Spanjaard dirigeert de Johannes Passion van J.S. Bach bij het Limburgs Symphonie Orkest. 11 april 20u De Maaspoort Venlo; 12 april 20u15 Theater aan het Vrijthof Maastricht; 13 april 20u Stadsscouwburg Heerlen.

Het Bachkoor Holland geeft olv Daniel Reuss uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach. 10 april 19u30 Grote Kerk Lochem; 11 april 19u30 De Oosterpoort Groningen; 12 april 19u30 en 13 april 11u30 Pieterskerk Leiden.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft olv Hans-Christoph Rademann uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach met Nico van der Meel als Evangelist. 12 april 20u15 en 13 april 14u15 (presentatie met hoogtepunten in de serie `Wegwijs in muziek') De Doelen Rotterdam.

Het Radio Kamerorkest en het Groot Omroepkoor geven olv Simon Halsey een uitvoering van Der Tod Jesu (1755) van Carl Heinrich Graun. 12 april 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

Kwartet Festival

De vierde editie van het Festival Nederlandse Strijkkartetten vindt nog t/m 8 april plaats in het muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. 6 april 10-21u Masterclass door Sándor Devich van het Bartók Kwartet; 7 april 20u15 Franciscus Kwartet, Utrecht String Quartet, Zephyr Quartet; 8 april vanaf 15u Mondriaan Kwartet, Parkanyi Kwartet, Schönberg Kwartet.

Franky Douglas

Gitarist Franky Douglas heeft zijn Latijnse roots nooit onder stoelen of banken gestoken, maar op 7 april duikt hij nog iets dieper dan gewoonlijk in zijn muzikale genealogie. De improvisator pur sang wordt dan op het Utrechtse SJU Jazzpodium geflankeerd door muzikanten uit Senegal, Zuid-Afrika, Curaçao en Nederland.

Gravitones

Het kwintet Gravitones jongleert met schema's en terloopse harmonieën alsof het niets is en improviseert er ondertussen lustig op los. De muziek van de band met onder andere Michael Vatcher en Ernst Glerum in de gelederen werd eerder in deze krant omschreven als `een vreemde kruising van ijle cool jazz anno 1950, Chico Hamilton-fusion van een decennium later en hedendaagse dansmuziek'. Te horen op 8 april (15u30) in de Agnietenkapel in Gouda.

Bley, Swallow, Sheppard

De reputatie van pianiste Carla Bley was in 1971 in één klap gemaakt toen ze de monumentale jazzopera Escalator over the hill uitbracht. Maar hoewel ze sindsdien een geziene gast is op alle internationale jazzpodia, speelde ze niet eerder in het Amsterdamse BIMhuis. Dat verandert op 10 april. Als begeleiders neemt ze bassist Steve Swallow en saxofonist Andy Sheppard mee.

Impakt

De grenzen van de Berlijnse techno worden overschreden door TV Victor en Scion, een collectief dat de minimale dubtechno van het eveneens Berlijnse Pole nog een station verder voert door daadwerkelijk met een Jamaicaanse dubdichter (Tikiman) op te treden. 6 april Theater Kikker, Utrecht.

The Fall

Legendarisch onbetrouwbaar, want punklegende Mark E. Smith presteert het om vlak voor het optreden zijn bandleden te ontslaan en stomdronken het podium op te stappen voor het onuitspreekbare dat hij op de cd The Unutterable natuurlijk gewoon de microfoon in spuwt. 7 april Melkweg Max, Amsterdam.