Selectie Galerie

Sluik/Kurpershoek

Na achttien jaar komt er een einde aan de samenwerking van het kunstenaarsduo Reinier Kurpershoek en Ron Sluik. De loopbaan van de videokunstenaars begon in 1982 bij de voormalige galerie Montevideo en wordt afgesloten in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, waar hun oeuvre in de mediacollectie wordt opgenomen. Op 6 april om 20u worden onder de titel De Laatste Voorstelling videowerken van de laatste twee decennia vertoond en zullen Sluik en Kurpershoek deelnemen aan een vraaggesprek. 7 en 8 april is de mediatheek van 13-17u geopend voor het bekijken van hun videowerk en hun fotoserie Thorax Europa. Keizersgracht 264, Amsterdam.

Elenio Pico

De Argentijnse kunstenaar Elenio Pico is vanuit de beeldende kunst in de grafische wereld terechtgekomen. In Buenos Aires maakte hij lange tijd strips voor het nationale dagblad Perfil, de laatste jaren werkte Pico voornamelijk aan computeranimaties voor internet. Galerie Canvas International Art toont een cd-romprojectie van in elkaar overlopende tekeningen, foto's en een van Picos computeranimaties, waarin zelf genererende beelden de ontwikkeling van de karakters bepalen. T/m 14 april, Lijnbaansgracht 319, Amsterdam. Wo t/m za 14-18u.

Geert Goiris

Hij is gefascineerd door objecten en constructies in desolate landschappen. De Belgische fotograaf Geert Goiris maakte foto's van een sneeuwloze bobsleebaan in een bos, een eenzame reddersstoel aan het strand en een weerstation op een lege toendra. In zijn fotowerken vragen object en omgeving beurtelings de aandacht. Is het de natuur die oprukt en de architectuur overwoekert, of wringt de architectuur zich in het natuurlijke landschap naar binnen? T/m 21 april in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Elsa Hartjesveld

Beelden uit de media en uit haar eigen herinnering vormen de aanleiding voor de schilderijen van Elsa Hartjesveld. Vaak gaan haar werken over thema's als verlatenheid, kwetsbaarheid en verlies. Lege kamers, lege matrassen, lege portretlijsten en verlaten landschappen accentueren het gevoel van eenzaamheid. Haar meest recente schilderijen tonen caravans, weergegeven als grote eivormige voorwerpen. Ze staan er stil en onbewoond bij, neergezet in een woestijnachtige omgeving. Het enige sprankje hoop wordt gesuggereerd door de openstaande deur en de glimp van gezellige bloemetjesgordijnen. T/m 15 april in Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft. Do t/m zo 13-18u.

En verder

Schilderijen van Eelco Brand t/m 21 april in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam; beelden van Peer Veneman t/m 21 april in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; schilderijen van Took Teeken t/m 29 april in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; schilderijen van Ien Lucas t/m 22 april in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Jaap Hillenius t/m 28 april in Galerie Blom, Johan de Wittstraat 43, Dordrecht.