Schalken in Davis Cup niet in enkel

Door een slepende blessure aan zijn linkervoet speelt de Nederlandse tennisser Sjeng Schalken in de kwartfinale van de DavisCup tegen Duitsland alleen in het dubbelspel met Paul Haarhuis.

Jan Siemerink en Raemon Sluiter nemen morgen in de Brabanthallen van Den Bosch de enkelspelen voor hun rekening tegen Nicolas Kiefer en David Prinosil. De Duitse kopman Tommy Haas bleek niet tijdig hersteld van zijn enkelblessure. Siemerink opent de wedstrijd tegen Kiefer, waarna Sluiter de huidige nummer twee van Duitsland treft.

Schalken kampt al sinds november vorig jaar met overbelasting van de bal van zijn linkervoet. ,,Uit een MRI-scan bleken de pees en het botje onder de voet onbeschadigd te zijn'', vertelde Schalken, gisteren in Den Bosch. ,,Het weefsel was wel geïrriteerd.''

De hoogst geplaatste Nederlander op de wereldranglijst wijt de problemen met zijn linkervoet ook aan zijn kwetsbare rechterknie. ,,Om die knie te ontzien zet ik onbewust extra druk op mijn linkerbeen. Op de hardcourtbanen in Amerika is de blessure verslechterd. Ik speelde met pijnstillers, maar aan trainen kwam ik niet toe. En als ik mijn trainingsuren niet kan maken op de baan kan ik ook niet op topniveau spelen.''

Tijdens de revalidatie werd op de linkervoet van Schalken een stukje eelt weggehaald. ,,Ik heb zelfs mijn oude schoenen uit de kast gehaald, omdat ik me daarmee beter beweeg'', zei de 24-jarige Limburger. ,,Maar ik kan nog niet zonder pijn zijwaarts bewegen. In het dubbelspel hoef ik gelukkig vooral voorwaarts te bewegen, dat gaat dus wel. Drie partijen in één weekend zou waarschijnlijk teveel van het goede zijn.''

Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra liet gisteren al doorschemeren dat hij per se wilde vasthouden aan het dubbel Haarhuis/Schalken in de veronderstelling dat Nederland in die discipline favoriet is. ,,De Duitsers zullen drie enkelspelen moeten winnen en wij twee om de halve finales te bereiken'', verklaarde Bogtstra. Het was hem niet ontgaan dat Schalken mede vanwege zijn matige resultaten dit jaar met weinig zelfvertrouwen in Den Bosch was gearriveerd. ,,Sjeng heeft weinig kunnen trainen door zijn fysieke problemen en daar is hij heel gevoelig voor. Gelukkig zijn ook Siemerink en Sluiter in staat tegen Duitsland voor een verrassing te zorgen.''

Zijn Duitse collega Carl-Uwe Steeb schreef het koppel David Prinosil/Jens Knippschild in voor het dubbelspel. Tot een uur voor aanvang van die partij op zaterdag mogen beide captains de samenstelling van het dubbel wijzigen.