Rechthoekig en reusachtig

In Amsterdam-Zuidoost is een ware revolutie aan de gang. Het begon met de gestrande ufo die ArenA heet, sindsdien verrijst de ene toren na de andere. De Boulevard ArenA moet het summum van wonen, winkelen, werken en uitgaan worden. Voorlopig hoogtepunt in dat streven is Villa ArenA, een woonwinkelcentrum van maar liefst 75.000 vierkante meter. 11 April opent het z'n deuren.

Wie, nieuwsgierig gemaakt door kreten uit het ArenA-informatieblad als `het centrumgebied van het nieuwe millennium', een kijkje neemt op de ArenA Boulevard, weet zich ver van de Amsterdamse grachten, winkelstraten, bloemenmarkt en pleinen die op loopafstand van elkaar liggen. Knusse winkeltjes of kleine, intrigerende straatjes zijn er niet, terrasjes, theesalons of lunchcafés evenmin. Er is een rechthoekig plein, ruim een halve kilometer lang, omringd door vierkante reuzenblokken; de megastores. Decathlon, een Franse gigasportzaak en MediaMarkt, een oorspronkelijk Duitse supermarkt voor alles wat een stopcontact of batterijen nodig heeft. Ook Prénatal en Perry Sport, hebben mega-afmetingen. Aan de andere kant van het plein staan de Pathé megabioscoop en de Heineken Music Hall.

Amsterdam staat niet alleen in het streven naar megawinkelcentra. Den Haag heeft de Haaglanden Megastores, Leidschendam het winkelcentrum Leidschenhage en inpandige woonboulevards staan in Zutphen (woonboulevard Eijerkamp) en Rotterdam (Alexandrium).

Winkels en garages, alles onder één dak, inclusief een plek waar de kinderen zich kunnen vermaken. Villa ArenA moet een `dynamische omgeving' worden waar altijd wat te beleven valt voor het hele gezin, volgens een persbericht van de Ontwikkelingsmaatschappij Centrumgebied Amsterdam Zuidoost (OMC).

Voor het zover is, dient er nog wel wat werk verzet te worden. Twee weken voor de officiële opening van Villa ArenA is men nog druk bezig met de afwerking. Sommige winkels zijn al gedeeltelijk ingericht, waardoor het niet moeilijk is zich een voorstelling te maken van hoe de Villa er voor de eerste bezoekers zal uitzien. Groot! Vier verdiepingen bieden plaats aan zo'n zeventig woonwinkels, variërend van een zaak in Perzische tapijten tot antiekwinkels. Daar zitten exclusieve zaken tussen, maar ook Sanders Meubelstad en Lucky Leder. Via glazen liften, (rol)trappen en een luchtbrug kunnen bezoekers van de ene naar de andere zaak hoppen.

Daarnaast komt er het `dienstencentrum', Kunst van het Wonen, voor vragen over: hypotheken, verzekeringen, energie en verhuizen. Men kan stylingadviezen krijgen over een bij de persoon passend interieur, deelnemen aan workshops en de laatste snufjes op het gebied van huistechnologie en communicatie uitproberen. Wie vreest dat de kinderen een dagje woonwinkelen te veel gevraagd vinden, brengt ze onder bij de kinderopvang. Wie zelf even wil uitblazen, strijkt neer in het `zwevend horeca-eiland'. Een in de vide geplaatst horecaplein met terrasjes vanwaaruit men schijnbaar hangend in de lucht neerkijkt op het winkelend publiek.

Ook staat een entertainmentcentrum gepland, genaamd GETZ. De letters staan voor Gezondheid, Entertainment, Theater en Zakelijk (kantoren en hotel). Het GETZ Centre zal zo'n 150.000 vierkante meter in beslag gaan nemen. Binnenkort verschijnt op de plaats waar het GETZ uiteindelijk moet komen een tijdelijk theater voor de musical Grace. Als in 2004 de bouw van het GETZ Centre begint, zal de stalen constructie van het theater gedemonteerd worden en met de musical op tournee gaan.

Hoe imposant Villa ArenA er ook uitziet, het publiek stroomt tot nu toe niet massaal naar de Boulevard. Op deze zaterdagmiddag doet de boulevard verlaten aan. De leegte wordt versterkt door de immense afmetingen van de gebouwen. Alleen de midden op het plein gesitueerde Febo is klein. Het is de enige plek waar de klandizie het personeel in aantal overstijgt.

Villa ArenA is goed bereikbaar, zowel met de auto als met de trein/metro. In het centrumgebied van Amsterdam-Zuidoost komen de A2, de A9 en de A10 samen. Parkeren kan op het parkeerdek of in de parkeergarage van Villa ArenA. Op het NS Station Bijlmer stoppen zowel treinen (Amsterdam-Utrecht) als metro's. Internet www.villa-arena.nl/index_wat.htm

    • Nancy Kamperveen