Poppenserie `Ja zuster, nee zuster'

De tv-serie Ja zuster, nee zuster van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wordt opnieuw gemaakt als 26-delige poppenreeks. De serie wordt in 2004 door de AVRO uitgezonden.

Twee jaar eerder gaat de gelijknamige bioscoopfilm in première, waarin Loes Luca de rol van Zuster Klivia speelt. De opnamen voor de film worden dit najaar gemaakt; de poppenserie gaat pas later in productie.

,,Het zijn twee afzonderlijke projecten'', aldus een woordvoerder van de Hilversumse productiemaatschappij Bos Bros. ,,De bioscoopfilm wordt gespeeld door acteurs en de tv-serie door poppen.'' Op de tv-beurs van Cannes heeft producent Burny Bos gisteren verklaard, dat hem een Muppets-achtige serie voor ogen staat. Hij denkt eraan de poppen te laten maken naar het evenbeeld van de acteurs uit de film. Diezelfde acteurs zullen ook de stemmen voor hun rekening nemen.

Bos liep al jarenlang rond met het voornemen een nieuwe versie te maken van Ja zuster, nee zuster (1966-1968), waarvan in de omroeparchieven geen volledige beeldopname bewaard is gebleven. De afleveringen werden destijds gewist omdat de VARA de banden te duur vond om ze slechts één keer te gebruiken. Zo kon men er andere programma's overheen opnemen. Bos' plannen kwamen pas van de grond na de succesvolle theaterversie die het RO-Theater vorig jaar maakte, met Loes Luca in de hoofdrol en Paul Kooij als Buurman Boordevol. Zij spelen ook in de film, die wordt geregisseerd door Pieter Kramer. Het script is geschreven door Frank Houtappels, die ook meeschreef aan het toneelscript. Bos overweegt tevens in een karaoke-versie uit te brengen, met ondertitels bij de liedjes zodat er in de bioscoop kan worden meegezongen.

Eerder heeft Bos al twee boeken van Annie M.G. Schmidt verfilmd: Abeltje als bioscoopfilm en Otje als tv-serie. Tijdens de komende kerstvakantie gaat zijn volgende Annie M.G. Schmidt-film in première: Minoes, met Carice van Houten en Theo Maassen in de hoofdrollen. Daarvan zijn de opnamen intussen voltooid. De volgende titel op zijn lijstje is Pluk van de Petteflet, maar daarover bestaat nog geen zekerheid. Bij alle Annie Schmidt-projecten is de AVRO betrokken als medefinancier.

Bos Bros hoopt voortaan elk jaar een familiefilm te maken. Er zijn ook plannen voor een verfilming van de Kleine Kapitein-boeken van Paul Biegel en een boek van Tonke Dragt, waarvan men de titel nog niet wil noemen.

    • Henk van Gelder