Peking accepteert spijtbetuiging Amerika

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft zijn Chinese ambtsgenoot schriftelijk spijt betuigt over het omkomen zondag van een Chinese piloot na een botsing met een Amerikaans spionagevliegtuig. Van Chinese zijde is de spijtbetuiging ontvangen als ,,een stap in de goede richting''. Daarmee lijkt de oplopende spanning tussen beiden mogendheden voor het eerst sinds zondag wat te verminderen.

Maar de Chinese autoriteiten gaven vanochtend geen aanwijzing of zij van plan zijn de 24 bemanningsleden snel vrij te laten. Een woordvoerder van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken zei wel dat China zou overwegen of een tweede bezoek van Amerikaanse diplomaten aan de bemanningsleden mogelijk is. De bemanning wordt door Chinese autoriteiten ondervraagd over de botsing. Beide landen geven elkaar de schuld van het ongeluk. China claimt dat het Amerikaanse toestel het Chinees luchtruim was binnengedrongen, terwijl van Amerikaanse zijde wordt volgehouden dat het EP-3E spionagetoestel een routinevlucht in internationaal luchtruim maakte. Op de vraag wat de VS meer kunnen doen om de zaak op te lossen zei woordvoerder Sun Yuxi: ,,De Amerikaanse zijde zou eerst haar fouten moeten toegeven, daarvoor excuses aanbieden en uitleg moeten geven aan het Chinese volk. Dat is de eerste stap.'' Volgens de Japans krant Mainichi Shimbun wordt in de VS gespeculeerd over de mogelijkheid dat Bush zijn vader, oud-president George Bush, naar Peking zal sturen om de diplomatieke impasse met de Chinese regering te doorbreken. Bush sr. heeft ervaring opgedaan in China als ambassadeur in Peking.

CHINA: pagina 5