Palestijnen onder vuur na gesprek met Israël

Israëlische militairen hebben vanochtend vroeg geschoten op een konvooi auto's waarin hoge Palestijnse veiligheidsfunctionarissen terugkeerden naar de Gazastrook van een ontmoeting met Israëlische tegenhangers. Het incident had plaats bij de grenspost Eretz tussen Israël en de Gazastrook.

Volgens het Israëlische leger werd het eerst geschoten vanuit een Palestijnse auto. Maar Mohammad Dahlan, een van de Palestijnse veiligheidschefs, zei dat Israël had geprobeerd hem en zijn collega's te vermoorden. Zijn eigen zilverkleurige mercedes werd door zeven kogels getroffen, en drie van zijn lijfwachten werden gewond.

Israëlische functionarissen hebben Dahlan ervan beschuldigd achter sommige van de aanvallen op Israëliërs in de afgelopen maanden te zitten. Meer dan tien Palestijnen die door Israël werden verdacht van betrokkenheid bij aanvallen op Israëliërs zijn gedood door het Israëlische leger. Onder hen zijn – tot dusverre – echter geen functionarissen van het Palestijnse Gezag van Arafat, aangezien dat een beduidende escalatie van het conflict zou betekenen.

Dahlan en zijn collega's hadden gisteravond in de woning van de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Martin Indyk, bij Tel Aviv gesproken met Israëlische vertegenwoordigers. Volgens Dahlan was daarbij geen vooruitgang geboekt.

Bij de ontmoeting was een functionaris aanwezig van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst (CIA). Daarmee kwam Washington terug van zijn recente besluit om de CIA te ontslaan van zijn bemiddelende rol tussen Israël en de Palestijnen, in overeenstemming met de meer afstandelijke positie die de regering van president Bush wil innemen. Een Amerikaanse woordvoerder onderstreepte gisteren echter dat de CIA-aanwezigheid toch anders was dan onder de regering-Clinton.