Op jacht naar zwaar weer

Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een club van. Wereldreizigers, bonsai-fans of biografen, allemaal hebben ze zich verenigd. Deel 16 in een serie: de Stormchasers.

De hobby van Herman Harperink klinkt als een avontuur uit een spannend jongensboek. Harperink jaagt met een stel vrienden op buien en stormen. Samen met Harald Edens, Bernard Hulshof en Floris Bijlsma trekt hij er regelmatig op uit om stormen te bekijken.

De vier mannen zijn verenigd in het Dutch Storm Chase Team (DSCT). ,,We zijn gefascineerd door `zwaar weer', dat kan heftig onweer zijn en windhozen, maar ook flinke plensbuien en gewone stormen zijn interessant. Het leuke aan stormchasing is `de jacht' en het fotograferen van de weersverschijnselen'', vertelt Harperink (32), die een bedrijf heeft in radioautomatisering in Hengelo.

Alle leden van het Dutch Storm Chase Team zijn geboeid door `het weer'. ,,Van kinds af aan hadden we die interesse al en dat is nooit meer overgegaan'', aldus Bijlsma. Voor de meeste stormjagers is het weer meer dan een hobby. Bijlsma (25) heeft in Wageningen meteorologie gestudeerd en liep stage bij het KNMI. Natuurkundestudent Edens (23) is vorig jaar een half jaar in de Verenigde Staten geweest om mee te werken aan STEPS-2000 (Severe Thunderstorm Electrification and Precipitation Study) in Kansas en Colorado. STEPS brengt onder meer onweersbuien in kaart met behulp van radiosignalen en plattegronden. Na zijn studie wil Edens promoveren op onweer bij het Langmuir laboratory for Atmospheric Research in New Mexico. Hulshof (26) werkt als meteoroloog bij het weerbureau HWS in Soest, een van de sponsors van het Team.

De resultaten van de stormjachten zijn te zien op de website van het DSCT. De eerste chase hield de club op 17 april vorig jaar. Het was meteen raak. Een zuidwestenwind zorgde voor een flink aantal kleine onweersbuien die mooie luchten en regenbogen opleverden. Sinds die dag trekken de vier weerliefhebbers er bijna altijd samen op uit. Hulshof: ,,Het is veel leuker om georganiseerd op pad te gaan. Daarnaast is het ook veiliger. Een persoon rijdt, de anderen kunnen dan navigeren en goed rondkijken.''

Het Dutch Storm Chase Team is een besloten club. ,,We hebben onderling afgesproken om de groep klein te houden. Grote groepen communiceren lastiger dan een kleine groep, bovendien is een kleine groep makkelijker en sneller bij elkaar te krijgen. Daarnaast is de ruimte in een auto beperkt tot maximaal vier personen'', legt Edens uit.

Soms mag er wel een buitenstaander mee. ,,Bekenden nemen we wel eens mee, in groepsverband of individueel. We chasen namelijk niet altijd met z'n vieren en dan is er wel eens een plekje vrij. Onbekenden nemen we niet zomaar mee.''

Volgende maand gaan de vrienden naar de Verenigde Staten om daar op stormen te jagen. Ze gaan naar het midden van Tornado Alley in Texas, waar elk jaar de meeste tornado's voorkomen. ,,Sinds augustus 2000 zijn we al aan het plannen. Het is een hoop werk om uit te zoeken wat je allemaal nodig hebt om het maximale er uit te halen.''

De website wordt tijdens het verblijf in de VS elke dag geactualiseerd met verhalen en foto's. Tenminste, als ze wat te zien krijgen. ,,Met de foto- en filmapparatuur leggen we alles vast wat interessant is. Voor navigatie nemen we de GPS, routeplanners op de laptop en bliksemdetectie-spullen mee. Op die manier kunnen we vrij snel en eenvoudig vaststellen waar we heen moeten zonder direct afhankelijk te zijn van externe bronnen.''

Dutch Storm Chase Team: www.stormchasing.nl

    • Marie-José Klaver