Obligaties KPN alsnog gewild

KPN heeft een deel van de aangekondigde obligatielening ter waarde van 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) teruggetrokken bij gebrek aan belangstelling. Voor de overige obligaties was de interesse zo groot dat het streefbedrag alsnog werd gehaald.

Beleggers wilden niet investeren in een obligatielening met een looptijd van tien jaar. De obligaties met een looptijd van vijf jaar en een couponrente van 7,25 procent vonden het meeste aftrek en leverden 2 miljard euro op. De obligaties met een looptijd van 7 jaar en een couponrente van 8,25 procent leverden 175 miljoen Britse pond (615 miljoen gulden) op.

De opbrengst van de obligatielening zal worden gebruikt voor schulden die uiterlijk in juni moeten worden afgelost. KPN heeft in totaal een schuld van 22 miljard euro en wil daarvan dit jaar 4,3 miljard euro aflossen. Het telecombedrijf is daarom ook op zoek naar kopers voor belangen in binnen- en buitenland die geen kernactiviteiten meer zijn.

Om beleggers aan te trekken voor de obligatielening heeft KPN extra garanties ingebouwd. KPN sluit niet uit dat kredietbeoordelaars Moody's of Standard & Poor's de kredietclassificatie van het telecombedrijf dit jaar verder verlagen. Als dat gebeurt, wordt de couponrente van de obligatiehouders verhoogd met 0,2898 procentpunt voor de 5-jarige lening en 0,325 procentpunt voor de 7-jarige lening, zo garandeert KPN.

Met deze percentages gaat KPN verder dan andere telecombedrijven die recentelijk obligatieleningen naar de markt brachten. KPN verloor eerder dit jaar zijn A-status en kreeg een B-status. Daarmee heeft het de laagste classificatie van alle voormalige staatstelecombedrijven in Europa.

Daarnaast krijgen beleggers hun geld terug in het geval KPN wordt overgenomen en de kredietwaardigheid van het bedrijf door de veranderde eigendomsverhoudingen lager uitvalt. Een woordvoerder van KPN erkent dat deze garantie als `verdedigingslinie' kan werken bij een eventuele overname. Het maakt KPN als overnamekandidaat minder aantrekkelijk voor financieel minder gezonde bedrijven.

KPN streeft er naar om zijn A-classificatie binnen drie jaar terug te krijgen, zo maakte het vorige maand bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Eerder had het bedrijf gezegd dat dit binnen anderhalf jaar mogelijk was.