NU ZIE JE DE ZON

Naam: Norberto Saavedra (59)

Woonplaats: Den Haag

Beroep: restauranthouder

,,Ik heb in Argentinië in een concentratiekamp gezeten. Op 24 maart 1976 was de coup; op 3 april werd ik gearresteerd. Ik zat in het parlement in Santa Fé, de tweede provincie van Argentinië; ik was een vriend van Menem (peronist, later president van 1989 tot 1999, red.). Ik werd zonder proces gevangengezet, gemarteld. En in mei 1978 ook zomaar weer vrijgelaten. Echt zómaar. `Nu zie je de zon', zeiden ze, `je krijgt geen tweede kans'.

,,Toen ben ik in juli naar Nederland gevlucht. Voor de zekerheid heb ik mijn moeder een paspoort voor me laten halen.

,,In december kwamen mijn vrouw en mijn dochter van twaalf ook. Maar ik zat in Nederland natuurlijk zonder papieren. In Den Haag ben ik naar de ambassade van Mexico gegaan en heb ik gezegd dat ik met de ambassadeur wilde praten. Die had een chauffeur nodig, en via hem heb ik een Nederlands paspoort gekregen en een appartement in het Zuiderpark. Ik heb twee jaar voor hem gewerkt; toen ging hij terug naar Mexico. Via via ben ik toen bij restaurant Gauchos terechtgekomen. Daar heb ik vier jaar gewerkt.

,,Daarna ben ik mijn eigen restaurant begonnen. Eerst El Poncho in de Haagse Begijnenstraat en nu sinds twaalfeneenhalf jaar Fiesta Latina aan de Denneweg.

,,We hebben vaste klanten die al 23 jaar bij mij komen. Zuid-Amerikanen die zeggen dat je hier empanadas en chorizos kunt eten zoals ze het thuis gewend zijn.

,,Aan de ene kant heb ik problemen gehad doordat ik hier ben gekomen. Toen mijn vader overleed, kon ik niet terug. Maar aan de andere kant weet ik dat ik het goede heb gedaan voor mijn kind. Mijn dochter spreekt vijf talen en is getrouwd met een Hollandse jongen.

,,Ik ben nog vier keer teruggeweest naar Argentinië, maar er is niks veranderd in 25 jaar. Het is alleen maar slechter geworden. Er zijn veertien miljoen mensen zonder baan, ouderen leven van een pensioen van 150 dollar in de maand, mensen wonen in kapotte huizen die ze niet kunnen repareren.

,,Het probleem in Argentinië is dat de rijke grootgrondbezitters veel politieke invloed hebben. En die vinden dat Argentinië alleen koeien en graan moet hebben, geen industrie. Maar zo komt het land niet vooruit. En de pappa van Máxima is ook zo'n grootgrondbezitter.''

    • En Ellen de Bruin En Lisette Douma