NOOIT DE TOP

Naam: Mariano Bombarda (28)

Woonplaats: Tilburg

Beroep: voetballer

,,Ik ben eigenlijk half Argentijns, mijn vader is Italiaans. Hij moest veel reizen voor zijn bedrijf, dus we veranderden om de vier, vijf jaar van woonplaats. Ik ben in Spanje geboren.

,,De eerste keer dat ik in Nederland kwam was in 1989, met een uitwisselingsprogramma. Ik was toen net klaar met de middelbare school. Ik wilde mijn Engels verbeteren en ik heb hier Nederlands geleerd. Terug in Argentinië ben ik gaan voetballen en studeren. Maar na drie, vier maanden vond ik de studie – voor ingenieur – niet zo leuk meer en heb ik het opgegeven. En het voetballen vond ik ook niet zo leuk. Het was bij een profclub, Huracán, maar de organisatie was niet goed. Ik speelde bij de jeugd in een team van veertig man. Op een gegeven moment had ik het wel gezien, maar ze lieten me niet naar een andere club gaan. Toen zei ik: ik stop ermee, ik ga in Nederland studeren.

,,In 1992 ben ik hier gekomen. Ik heb de heao gedaan, in Groningen, de International Business School. En ik ben ook weer gaan voetballen, omdat ik dat wel leuk vind. Eerst twee jaar bij een amateurclub, ACV, toen bij profclubs: drieëneenhalf jaar bij FC Groningen, toen bijna een half jaar in Frankrijk en nu bij Willem II. In Tilburg zijn de mensen wat opener, wat makkelijker in de omgang dan in Groningen, merk ik, maar de verschillen met Argentinië zijn helemaal groot. In Nederland is alles gericht op presteren. Dat is aan de ene kant goed, maar de gezellige, leuke dingen lijden daar onder. De meeste mensen hier eten bijvoorbeeld meer omdat ze hun maag moeten vullen dan omdat ze het lekker vinden. Zo kan ik niet eten.

,,De top bereiken met voetballen zit er voor mij niet meer in – ik ben al achtentwintig. Wat ik hierna ga doen, weet ik nog niet. Bij een bedrijf werken of zelf iets beginnen. Maar in elk geval ga ik dan wel weer naar een warm, Latijns land toe. Ik heb in Spanje, Italië, Argentinië, Venezuela en Nederland gewoond. In Nederland het langste, maar het duurde hier ook het langste voordat ik gewend was.''

Meer portretten op www.nrc. nl/W2/Lab/Profiel/

    • En Ellen de Bruin En Lisette Douma