MESSIER VERSUS ESSER: HET VONNIS

,,Als je veel bewondering hebt voor twee mannen die met elkaar vechten, probeer je iets te doen om te helpen.'' Dat zei topman Jean-Marie Messier van Vivendi vorige maand over een ruzie tussen twee van zijn vrienden, Francois Pinault en Bernard Arnault. De machtige mannen achter warenhuisketen Pinault Printemps Redoute en modeconcern LVMH waren in het openbaar aan het bekvechten.

Wellicht kan Messier zelf nu wel wat diplomatiek advies gebruiken. Hij staat op het punt om de vroegere Mannesmann-topman Klaus Esser voor het gerecht te dagen wegens smaad.

Naar verluidt heeft Esser Messier beschuldigd van `onbehoorlijk en eerloos' gedrag tijdens mislukte onderhandelingen vorig jaar. Als een volmaakte mannetjesmaker liet Messier op het laatste moment een deal met Mannessmann afketsen om een joint venture met Vodafone te kunnen sluiten. Daardoor kreeg topman Chris Gent van Vodafone bij zijn vijandige bod op Mannesmann de troefkaart in handen. Misschien kan Gent zijn oude makkers nu helpen om hun meningsverschil bij te leggen.

Vanuit het gezichtspunt van de aandeelhouders is deze ruzie vreemd, net als het onderzoek dat een Duitse officier van justitie tegen Esser heeft ingesteld wegens het vermeende aannemen van smeergeld bij de overname van Mannesmann door Gent. Pas nadat Esser als een tijger voor het behoud van de onafhankelijkheid van zijn bedrijf had gevochten en nadat zijn fusie-onderhandelingen met Messier waren mislukt, gooide hij de handdoek in de ring. Bovendien haalde Esser voor zijn aandeelhouders een vette premie binnen.

Kijk maar naar de cijfers. Sinds 1 september 1999, toen de overnamegesprekken de koers gingen beïnvloeden, zijn de aandelen van Vivendi ongeveer 10 procent in waarde gedaald. Messier heeft daar met zijn daaropvolgende bod op Seagram aan bijgedragen. Toch hebben de Vodafone-aandelen het nog slechter gedaan, door sinds het barsten van de TMT-zeepbel een kwart minder waard te worden. De eigenaren van Mannesmann-aandelen, die hun stukken verkocht hebben toen het bod van Vodafone geaccepteerd werd, zagen hun geld daarentegen verdubbelen. Zelfs diegenen die hun aandelen hebben ingeruild voor die van Vodafone en die nog moeten verkopen, zijn 25 procent beter af.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly