MENS EN MEDIA: ESTHER (11)

Esther Lap computert al jaren. Vorig jaar kreeg ze een eigen pc. Sims is haar lievelingsspel. De speler is een soort god. Hij creëert mensen, koopt huizen voor ze en richt die in. Omdat Esther een speciale code kent, kan ze haar budget flink vergroten. Daarmee koopt ze prachtige meubels, keukens en vloerbedekking. In zo'n huishouden kan je een kind geboren laten worden. Je kan het huis versieren en de bewoners plezier laten maken. Je kan ook op een glazen lamp klikken en kiezen uit Vuur, Water, Liefde en Geld. Klik je op Geld, dan kan je heel rijk worden. Maar ook in armoede vervallen. Dat blijft altijd een gok.

Op de site van Cartoon Network staan Esthers favoriete spelletjes. Dexters bijvoorbeeld. Dat is een kleine professor in een laboratorium, met een vierkante zwarte bril op. Hij maakt altijd ruzie met zijn zusje Didi. Dan is er nog een jongen. Die gooit allemaal instrumenten op de grond. Met de muis stuur je de professor aan. Hij moet alles opvangen met een kauwgomballon. Als de voorwerpen scherp of heet zijn ontploft de ballon. Je moet heel alert zijn, anders ben je zo Game Over. Bij Johnny Bravo moet je met pijltjes op hartjes schieten, die dan in bloemen veranderen. Bij de Power Puff Girls kan je een van de drie meisjes aanklikken, er een achtergrond bij zoeken en fotograferen.

Op tv kijkt Esther met haar moeder mee naar As The World Turns. Verder ziet ze veel clips. Ze is gek op dansen en muziek. Soms danst ze mee. Of ze studeert een pasje in dat ze zag. Destiny's Child is haar favoriete groep. In de nieuwste clip lopen ze op een onbewoond eiland. Aan het eind brengt een vliegtuig redding. Anastacia vindt ze een goeie zangeres. Pink is leuk om naar te kijken. R&B vindt ze goed. En meer in het algemeen: muziek van donkere mensen in de Engelse taal. Het Nederlandse lied vindt ze niks. Nu en dan koopt ze de Hitkrant. Met verhalen en roddels uit de muziekwereld. Er stond in dat Samantha Mumba verliefd was op Craig David. Dat was helemaal niet waar.

Af en toe hunkert Esther bij de website van Nokia. Dan kijkt ze naar de 3210 en de 8210. Haar favoriete mobieltjes. En de Motorola V3650. Ze houdt van de allerkleinste, inklapbare. Ze vindt het niet eerlijk dat zij er nog geen heeft, anders dan de meeste kinderen in haar klas.

    • Tom Rooduijn