Legertop Soedan komt om bij vliegtuigongeluk

Bij een vliegtuigongeluk in Zuid-Soedan zijn gisteren de Soedanese onderminister van Defensie, kolonel Ibrahim Shamsul-Din en nog dertien hoge militairen onder wie zeven luitenant-generaals, om het leven gekomen. Hun vliegtuig, een Russische Antonov, verongelukte bij het opstijgen onder slechte weersomstandigheden. Het ongeluk had plaats in Adaril, 750 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Khartoum, in de provincie Opper Nijl, waar sinds enkele jaren veel olie wordt gewonnen. De moslim-fundamentalistische Soedanese regering gebruikt de opbrengst van de olie onder andere om haar leger te versterken in de oorlog tegen zwarte, christelijke en animistische opstandelingen in het zuiden van het land. Kolonel Shamsul-Din, die een rol speelde in de staatsgreep die president Bahsir in 1989 in Khartoum aan de macht bracht, leidde de strijd tegen de opstandelingen van het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA). De militairen waren op een inspectietoernee.