LATIJNSE STIJL

Naam: Tini Ytsma (53)

Woonplaats: Spijkenisse

Beroep: lerares

,,Ik ben hier in 1972 gekomen. We gingen trouwen in Argentinië en daar was niet zoveel toekomst, financieel. Toen we drie weken naar Brazilië waren geweest, dacht ik: er zijn landen op de wereld die veel gezelliger zijn dan Argentinië. Maar mijn vader zei, waarom ga je niet naar het land van je voorouders? Als het in Nederland niet bevalt kun je altijd nog in een ontwikkelingsland gaan wonen.

,,Mijn opa is lang geleden uit Nederland naar Patagonië gegaan, als dominee. Er stond een oproep in de krant of iemand daar een schooltje wilde stichten en een kerk beginnen. Later is hij naar Buenos Aires gegaan. Dat is een stad van immigranten. Er zijn allemaal aparte clubjes, zodat de kinderen nooit echt Argentijns worden. Mijn bloed is ook 100 procent Nederlands; mijn moeders familie is een generatie eerder naar Argentinië gegaan dan die van mijn vader. Zelf ben ik in Argentinië getrouwd met een Ytsma.

,,Ik voelde me ook niet echt Argentijns, al spraken we thuis alleen Spaans. Ik was lang, blond en... anders. Je wordt wel vooral positief gediscrimineerd als Noord-Europeaan – als je zegt dat je Sonneveldt heet, mijn meisjesnaam, word je meteen aangenomen. De Duitsers, Engelsen en Nederlanders in Argentinië zijn ook rijker dan de andere bewoners. Dat ligt aan de cultuur, we zijn hardwerkend, denken aan de toekomst. De Latijns-Amerikaanse cultuur is gezelliger. Maar de bevolking bekijkt ons wel met argwaan: die komen van buiten en gaan ons voorbij.

,,Nu zit ik nog steeds tussen die twee culturen in. Toen ik hier kwam, was ik nog erg in de `Latijnse stijl': we gingen om elf uur 's avonds eten, want na ons werk hadden we nog een schoonmaakbaantje om de flat te kunnen betalen, en daarna gingen we nog uitgebreid koken. Dan zag je de buren kijken, Nederlanders doen dat niet. Maar ik ben wel vernederlandst, al vind ik Rotterdam nog steeds een beetje een dorp vergeleken met Buenos Aires. Laatst ging ik met de koek rond en zette ik de koek daarna weer in de kast. Daar zei mijn zus iets van, dat vinden Argentijnen heel onbeleefd.''

    • En Ellen de Bruin En Lisette Douma