Kutkijkers en varkens

Redacteuren van Propria Cures brachten een paar jaar geleden het boekje Rotte Vis uit, een `cursus effectief beledigen'. Het bevatte helemaal geen cursus, het was een bloemlezing van de meest beledigende stukken uit het studentenweekblad. Een cursus beledigen – je kunt je er ook nauwelijks iets bij voorstellen. Goed kunnen beledigen, dat is een gave, die gepaard moet gaan met intelligentie, psychologisch inzicht en taalbeheersing. Zie de experimentele, vierdelige talkshow genaamd Schaadt het niet, dan baat het niet, waarvan BNN vanavond de eerste aflevering uitzendt. Daaruit blijkt dat sommigen kunnen beledigen en anderen niet.

Het programma speelt zich af in een kale studio. ,,Alle financiën zijn gereserveerd voor de schadeclaims'', aldus presentator Ruud de Wild. Filmmaker en columnist Theo van Gogh is als gast een goede keuze, hij heeft immers om zijn beledigende opmerkingen in rechtszalen moeten verschijnen. Van Gogh richt zijn pijlen op de hoofddoekjes, de vrouwenbesnijdenis en andere etnische verschijnselen die volgens hem niet in onze cultuur thuishoren. Advocaat en Parool-columnist Prem Radhakishun, die bij iedere uitzending aanwezig zal zijn, noemt Van Gogh in wezen `politiek correct'. Het is waarschijnlijk een onbedoelde belediging.

Van Gogh, Radhakishun en De Wild proberen ook elkaar te beledigen. Van Gogh vraagt of het laster is als je zegt: ,,Theo van Gogh is een varken en ik hoop dat hij MKZ krijgt.'' ,,Dan is het een compliment, in jouw geval'', antwoordt Radhakishun. ,,Maar wat zegt de rechter?'' ,,Ik denk dat geen enkele rechter in Nederland mij zou veroordelen voor het beledigen van Theo van Gogh.'' Ruud de Wild doet ook een poging. ,,Dag kutkijkers. Is dat een belediging?'' ,,Ja, van jouw intelligentie'', zegt Radhakishun gevat.

Radhakishun probeert al improviserend het blanke deel van de kijkers te beledigen, maar zijn woorden klinken te formeel. De advocaat geeft het op, tot ongenoegen van Van Gogh. ,,Kom op nou,'' zegt hij, ,,je hebt een papier gekregen waarop staat dat je niet kan worden aangeklaagd. Waarom heb ik dat papier eigenlijk niet gekregen?''

Schaadt het niet, dan baat het niet, BNN, Ned.2, 0.00-0.25u.

    • Martijn Meijer