KORT WEG

Houtvlot

Op een vlot van bijeengebonden boomstammen langzaam door een Zweeds natuurgebied dobberen, dat kan, als men wil zelfs met het gehele gezin. De reiziger kan onder deskundige leiding een houtvlot bouwen en de Klarälven afzakken. De Timmerflotte kan ook worden gehuurd: acht dagen voor ƒ480, korter huren kan ook. Slapen aan boord of wildkamperen op de oever.

*Zie op Internet: www.vildmark.se/aktiviteter/tf.asp Via 0900-2025200 (75 cpm) kan bij het Zweden Informatie Centrum, het Outdoor Magazine Instinct worden besteld.

Reizen

Het tijdschrift Reizen geeft in het `dossier wandelen' tien tips voor de aankomend wandelaar. Verder wordt de Voerstreek aangeprezen voor een `scenic drive' en is een `black list' opgesteld van vliegvelden waar vertraging tot de orde van de dag behoort. Ook nog een artikel over het land van Máxima.

*Reizen ƒ12,50

Logis

Logis de France heeft een nieuwe hotel-restaurantgids uitgebracht: `2001 en Champagne-Ardenne, le guide des hôtels-restaurants'. 85 één- tot driesterren gelegenheden, waaronder bijvoorbeeld het tweesterren hotel-restaurant: Le Moderne in Rethel (8.500 inwoners) 100-160 FF. Honden toegestaan.

*`2001 en Champagne-Ardenne, le guide des hôtels-restaurants' verkrijgbaar bij Maison de la France, Prinsengracht 670, Amsterdam. Inl. 0900 1122332

WijnWandeltocht

In mei kan weer een Wijn & choucroute in de Elzas worden gelopen. De wandelingen gaan door wijngaarden, beschermde natuurgebieden en een enkel stadje met vakwerkhuizen, over de heuvels, door de bossen, langs een stil romaans monument en talloze, ruïnes van middeleeuwse burchten. De hoogteverschillen van 300 tot 500 meter maken lichte bergschoenen nodig. Een redelijke conditie is gewenst en een dagrugzakje is aanbevolen.

*WijnWandeltochten, Jeanet G. Bruining, Postbus 63517, 2502 JM Den Haag. Inl 070-3620707 13-20 mei Bergheim, Bas-Rhin: ƒ1.295 toeslag 1-pk ƒ225 en 29 juli - 5 aug Rouffach, Haut-Rhin ƒ1.295 toeslag 1-pk ƒ200

Fietsen

Op Internet staan uitvoerig beschreven fietsroutes rond Amersfoort (15), in de rest van Nederland (ruim 150) en in België (33) op www.fietsen.123.nl Verder 124 fietswinkels, waarvan 76 met internetsite, `fietstip van de maand' en cultuurhistorische fietsroutes.

*www.fietsen.123.nl

Cursussen

De SNP Outdoor school organiseert workshops en cursussen: kanoën, kajakken, kaart- en kompas gebruik, GPS, weerkunde, sneeuw- en lawinekunde, gezondheid tijdens verre reizen en cultuur en religie van de Himalaya. Vanaf 10 juni 2001 t/m 12 mei 2002 en variërend van ƒ95 tot ƒ395.

*SNP Reiswinkel Nijmegen, Bijleveldsingel 26, Nijmegen. Inl. 024-3277000 Internet www.snp.nl/outdoorschool

Noord-Ierland

Het wegebben van de strijd in Noord-Ierland heeft Belfast en Londonderry als toeristische bestemming op de kaart gezet. Voor de urban-tourist zijn er trendy restaurants en bars, studentenwijken en een grote diversiteit aan winkels. De wandelaar zal de rotsachtige kust in het noordoosten van het land kunnen waarderen. Op internet is alvast een voorproef te nemen.

*Voor meer informatie: www.ni-tourism.com en www.gotobelfast.com.

Zwitserland

Het Zwitserse netwerk van bewegwijzerde wandelwegen is 56.000 kilometer lang. Van eenvoudige tochten in de omgeving van de standplaats of in het hooggebergte voor pittige, meerdaagse bergwandelingen of de beklimming van Alpentoppen. Wie ook wel eens wat avontuurlijker wil wandelen, maar niet zoveel bergervaring heeft, kan deelnemen aan tochten met een ervaren gids.

*Internet: www.swisshiking.ch en www.bergtourismus.ch.

Gastenkamers

In de gids Karaktervolle Gastenkamers in België en Nederland staan bijna 300 adressen van aantrekkelijke boerderijen, villa`s, kastelen en herenhuizen waar van ƒ30 tot ƒ130 pp. kan worden overnacht en ontbeten. Tevens informatie over toeristische mogelijkheden in de buurt van het besproken gastenverbijf.

*Karaktervolle Gastenkamers in België en Nederland ƒ42,95 ISBN 9027472270