Koersen Europa stijgen door optimisme Dell

Beleggers zijn in het onzekere beursklimaat bereid met weinig genoegen te nemen. De Amerikaanse computerfabrikant Dell maakte gisteren nabeurs bekend de winst- en omzetverwachting voor het eerste kwartaal nota bene níet aan te passen. De markt was onder de indruk van dit optimisme en dat leidde vanochtend tot stijgende koersen van technologiefondsen op de Europese beurzen.

Waar Philips gisteren nog 2,3 procent op de koers verloor, steeg het aandeel vanochtend met ruim 5 procent naar bijna 30 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography verloor gisteren één procent maar zag de koers vanochtend met 4 procent klimmen naar 23,37 euro.

Automatiseerder Getronics boekte de grootste koerswinst. Het aandeel steeg met 9 procent naar 4,97 euro. Vorig jaar maart was een aandeel Getronics nog bijna 33 euro waard. Kabelbedrijf UPC, gisteren nog goed voor een verlies van ruim 18 procent, krabbelde enigszins overeind. De koers was rond het middaguur 5 procent hoger op 5,48 euro. Telecomfonds Versatel zag de koers met bijna 6 procent klimmen naar 4,47 euro.

Koersverliezen waren vanochtend op het Damrak marginaal. Voedingsconcern Numico en bierbrouwer Heineken waren om de beurt de grootste dalers, hoewel het verlies van beide fondsen nauwelijks groter werd dan één procent.

Ook aan de Midkap-index waren in de technologiesector de grootste koerswinsten te zien. BE Semiconductors steeg met ruim 9 procent naar 9 euro, automatiseerder CMG klom met 4,8 procent naar 7,70 euro en Unit 4 steeg met bijna 6 procent naar 37,50 euro.

De AEX-index klom vanochtend met 2,1 procent naar 549 punten. De Midkap steeg met ruim 0,8 procent naar 541 punten.

In de aanloop naar vrijdag, wanneer de Japanse overheid naar verwachting maatregelen bekend zal maken die de economie uit het dal moeten trekken, werd de handelsdag in Tokio voor de derde achtereenvolgende dag met winst afgesloten.

Vooral sectoren die direct van de maatregelen zullen profiteren, zoals de banken en de vastgoedfondsen, zagen de koersen stijgen. Ook het nieuws van de Amerikaanse computerfabrikant Dell dat de omzet- en winstverwachting niet zullen worden bijgesteld, had een gunstig effect op de koers. De Nikkei-index sloot de dag op 13.381 punten, een winst van ruim één procent.

De druk voor Japan om economische hervormingen door te voeren is niet alleen afkomstig van Japanse investeerders. De Amerikaanse Federal Reserve voorzitter Alan Greenspan wees gisteren voor een senaatscommissie op de negatieve gevolgen van de stagnerende Japanse economie voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

New York beleefde gisteren een weinig opvallende handelsdag. De Dow Jones sloot marginaal hoger op 9.515 punten. De Nasdaq, die nog niet van het nieuws van Dell kon profiteren, sloot 2 procent lager op 1.639 punten.

De belangrijke indices van de grote Europese beurzen stonden vanochtend allemaal op winst. De FTSE in Londen steeg met 1,2 procent naar 5.600 punten, onder invloed van stijgende koersen van British Telecom en Vodafone. In Parijs steeg de CAC-index met 1,3 procent naar 5.136 punten. De DAX in Frankfurt klom met 2,3 procent naar 5.725 punten.