KINDERAGENDA

Prentenboek

Poes hoort een vreemd geluid. Het geluid komt uit de struiken. Zijn het misschien wolven die huilen? En daar helemaal onderaan ritselt iets. Poes is de hoofdpersoon in het prentenboek Poes is bang en dit boek is te zien, samen met 26 andere, door kinderen en voor kinderen gemaakte prentenboeken, op de expositie Prentenboek 2001 in villa Zebra in Rotterdam. In de taaldrukwerkplaatsen van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) hebben kinderen van 6 t/m 9 jaar samen met kunstenaars en kinderboekenschrijvers de afgelopen jaren ontdekt hoe het is om een prentenboek te maken. Hoe je je fantasie en alles wat je beleeft, omzet in taal en hoe een verhaal ontstaat. Elk jaar werden er boeken van een kinderschrijver genomen, en dit jaar waren dat de boeken van Gite Spee.

Ze zal donderdag 26 april een bezoek aan de tentoonstelling brengen, en met de kinderen gaan werken aan een eerste opzet voor een nieuw boek. In de maand april worden er voor volwassenen die met kunsteducatie en kinderen werken speciale rondleidingen over de expositie en openbare lessen gegeven. Kinderen zijn in de maand mei aan de beurt: schoolklassen kunnen zich dan opgeven voor een openbare les Hoe maak ik een prentenboek? en een rondleiding via de SKVR of via de reserveringslijn. Aan Villa Zebra wordt nog druk gebouwd, want in september moet het hele gebouw klaar zijn voor de opening. Wat ze al wel zoeken zijn verzamelaars: verzamel je luciferdoosjes, knikkers, poppen, knuffels, sleutelhangers of andere bijzondere dingen stuur dan een tekening of foto van je verzameling en schrijf in het kort wat die verzameling zo speciaal maakt. Wie weet worden jouw spullen uitgekozen om vanaf september een maand lang te pronken in een van de verzamelkasten in de HerrieHal, het Kindercafé van villa Zebra. En lijkt het je leuk om je eigen naam terug te vinden in villa Zebra. Op de Naambaan, een 15 meter lange en 6 meter hoge muur in de tentoonstellingszaal, Het Hazenpad, kan je ook jouw naam laten zetten. Namen van kinderen kosten ƒ10, volwassenen ƒ25 en kunstenaar Wilma Kuil zorgt ervoor dat de namen op de Naambaan groot en kleurig op de muur komen te staan.

*Prentenboek 2001 t/m 31 mei in villa Zebra, Museumpark 30, Rotterdam. Open ma, di, do en vr 10-16u. Speciale rondleidingen in april voor volwassenen en in mei voor (school)kinderen res 010-4779519. Het prentenboek Poes is bang is uitgegeven bij Lemniscaat en kost ƒ25 (ISBN 9056373676). Ook is er een dubbele Poes is bang-uitgave, waarin o.a. met foto's wordt uitgelegd hoe het proces van het maken van een prentenboek door kinderen verloopt. Dit boek kost ƒ39,50 ISBN 9056373668 (beide uitgaven Lemniscaat). Inl over de Naambaan, villa Zebra, postbus 26072, 3002 EB Rotterdam.

Ruimtevaart

Vijftien jaar voor de eerste landing op de maan door de Amerikaanse astronaut Armstrong waren Kuifje, Bobby, kapitein Haddock en Jansen & Janssen al op de maan. Zondag 8 april is er in de Space Expo in Noordwijk een grote ruimtevaart- en sterrenkunde informatiebeurs, die in het teken staat van Kuifje op de maan. Op een groot scherm wordt de gelijknamige film doorlopend vertoond en het Hergé-genootschap verzorgt een kleine expositie, waar allerlei zaken die met Kuifje en zijn vrienden te maken hebben, te koop worden aangeboden. Om 14u wordt er in een lezing Kuifje in Space een vergelijking getrokken tussen het ruimtevaartstripverhaal en de werkelijkheid. De Nederlandse ruimtevaartindustrie (NISO), ruimtevaartcentra, volkssterrenwachten en science fiction-verenigingen geven van 10-17u demonstraties, presentaties en bieden ruimtevaart- en sterrenkundeartikelen te koop en te ruil aan. Ook zijn er micro-zwaartekracht robotica experimenten, wordt de elektrische tong gedemonstreerd en om 15u15 is de finale van de ERA-Game, waarbij kandidaten zo snel mogelijk een kapot zonnepaneel moeten vervangen.

*Space Day 2001 op zo 8 april van 10-17u in de Space Expo, Keplerlaan 3, Noordwijk. Toegang kinderen van 3 t/m 12 jaar ƒ10, boven de 13 jaar ƒ15 en 65+ ƒ12,50. Inl 071-3646446.

Verzamelaars

Als je van alles verzamelt wat met het leger of de geschiedenis te maken heeft, kan je vanaf deze maand met je verzameling terecht in het Delftse Legermuseum. De zevenjarige Johan van Eendenburg uit Poeldijk is de eerste kinderconservator die zijn spullen vanaf dinsdag 10 april in het Legermuseum mag laten zien. Johan begon zo'n twee jaren geleden met verzamelen, toen hij met zijn opa meemocht naar de veteranenparade in Ede/Wageningen. Diep onder de indruk was hij en samen met zijn ouders begon hij te verzamelen. Een origineel gasmasker is het topstuk van verzameling en ooit hoopt hij nog eens een echte veldtelefoon op de kop te tikken.

*Legermuseum zoekt jonge verzamelaars m/v. Wanneer je zelf een vitrine in het museum wil inrichten schrijf of e-mail waarin je vertelt wat je allemaal hebt verzameld. Vergeet niet naam, adres, leeftijd en telefoonnummer te vermelden. Adres: Legermuseum t.a.v. Mijn Verzameling, afdeling Communicatie & Presentatie, Lange Geer 1, 2611 Delft of www.legermuseum.nl. Inl 015-2150570.

Archeon

Met witte heksen, druïden en ridders van de Ronde Tafel wordt dit weekend in het themapark Archeon de Elf Fantasy Fair gehouden. In het Klooster en de Tolkientempel vertelen fantasyschrijvers over hun boeken, Wendy Froud, ontwerpster van de Gelflings, poppen uit de film Dark Crystal geeft workshops en demonstraties en Real Musgrave laat zijn lieve, groene drakenbeeldjes zien. Het Historisch Educatief Initiatief (HEI) bootst het gevecht tussen koning Arthur en Mordred na. John Avond, illustrator van o.a. Magic the Gathering signeert en ook is er The Harry Potter Hall waar je het oude, wijze hoofd van Harry Potters school Zweinstein tegenkomt.

*Elf Fantsay Fair in themapark Archeon op za en zo 7 en 8 april van 10-17u30. Toegang ƒ29,50 per persoon. Inl 0172-447744 of www.archeon.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker