Kabila stuurt voltallige regering weg

President Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo heeft gisteravond zijn voltallige kabinet ontslagen. Dit maakte de staatstelevisie bekend, kort voordat Kabila naar Duitsland ging voor een staatsbezoek.

Kabila kwam tot zijn besluit uit bezorgheid over de verslechterende economische en sociale omstandigheden in zijn land, aldus een op televisie voorgelezen verklaring van kabinetsvoorzitter Theophile Mbemba. De demissionaire regering mag zich alleen nog met lopende zaken bezighouden. Mbemba zei voorts dat verschillende staatsbedrijven binnenkort worden doorgelicht. Verdere details werden niet gegeven.

Vandaag is Kabila in Duitsland. De president heeft sinds zijn aantreden in januari onder meer Frankrijk, de Verenigde Staten, België, Oeganda en Zimbabwe bezocht. Ook werd hij ontvangen door de Europese Unie en de Verenigde Naties. In het buitenland heeft hij veelvuldig onderstreept dat hij de oorlog ten einde wil brengen, maar het is nog steeds onduidelijk hoe hij dat voor elkaar denkt te krijgen. Kabila's binnenlandse beleid is beperkt tot een aantal herbenoemingen. Hij stelde vorige maand een nieuwe kabinetsvoorzitter en veiligheidsadviseur aan. Het wachten is nu op een overgangsregering.

Critici vragen zich af wie werkelijk de macht heeft in Democratisch Congo. Zij wijzen erop dat de regering opmerkelijk goed de orde heeft weten te bewaren na de dood van Kabila senior. Dit zou kunnen betekenen dat de jonge president slechts een marionet is. Anderen vrezen dat Joseph Kabila te weinig ruimte heeft om te manoeuvreren. Zimbabwe en Angola, de twee belangrijkste bondgenoten van Kinshasa, oefenen achter de schermen veel invloed uit. Zimbabwe heeft belangstelling voor de enorme natuurlijke rijkdommen van het land. Luanda wil de Angolese rebellen in Democratisch Congo neerslaan.

In andere ontwikkelingen: de VN-Veiligheidsraad liet gisteren weten dat het bereid is in mei acht ambassadeurs naar Democratisch Congo te sturen om poolshoogte te nemen van het vredesproces. De huidige voorzitter van de veiligheidsraad, Jeremy Greenstock, zei dat ,,de mogelijkheid'' om een VN-missie te sturen ,,een waarschijnlijkheid was geworden''. De strijdende partijen trekken momenteel hun soldaten volgens afspraak terug van de frontlinie. Half mei moet er een plan op tafel liggen dat een terugtrekking van alle legers uit Democratisch Congo voorziet.