ISRAËL

De band tussen Argentinië en andere landen verandert nogal eens. Zo was Groot-Brittannië even een aartsvijand, maar is het land nu weer een geliefde handelspartner, terwijl Spanje eerst alleen goedkope arbeidskrachten leverde en nu vooral als rijke suikeroom komt investeren.

Een Israëlische parlementaire commissie stelt een onderzoek in naar de verdwijning van ongeveer drieduizend Argentijnse joden tijdens de dictatuur – en niet alleen wegens de verantwoordelijkheid die Israël op zich neemt voor het wereldjodendom. Er wonen meer dan zeventigduizend Israëliërs van Argentijnse afkomst in Israël, onder wie velen die tijdens de dictatuur familieleden in Argentinië hebben verloren. Zij oefenden druk uit op het Israëlische parlement om de zaak op te nemen.

De Israëlische media besteden regelmatig aandacht aan het lot van de Argentijnse joden gedurende de dictatuur. Yacov Zimmerman, indertijd hoofdredacteur van bladen in Argentinië, vluchtte in de jaren zeventig naar Israël en stelde de wrede vervolging van joden en niet-joden aan de kaak.

Volgens het Joodse Agentschap leven er nog 200.000 joden in het Zuid-Amerikaanse land, van wie jaarlijks 1.200 `op alyah komen' (zich in Israël vestigen).

In het begin van de vorige eeuw vestigden Russische joden, op de vlucht voor de pogroms, zich in Argentinië. De Duits-joodse filantroop Baron Hirsh droomde, voordat het zionisme zich aandiende, van een grote joodse gemeenschap in Argentinië.

Tot 1940 vluchtten ook veel Duitse joden voor het Hitler-bewind naar Argentinië. Na de nederlaag van nazi-Duitsland voegden zich daar beruchte nazi's bij. In 1961 werd op last van de Israëlische premier David Ben Gurion de nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann door een Israëlisch commando uit Argentinië ontvoerd en in Israël ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

    • Salomon Bouman