Illegale verbouwing Wir War in Volendam

Eigenaar J. Veerman is zonder vergunning aan een verbouwing begonnen in bar Wir War, onder zijn afgebrande café `t Hemeltje. De gemeente Volendam heeft de eigenaar gisteren opgedragen het illegale bouwsel onmiddellijk te slopen.

Wethouder Visscher (CDA) van ruimtelijke ordening, die deze maand aftreedt in de gemeente Volendam, reageert woedend: ,,Veerman is opnieuw illegaal aan het bouwen. Dit is de limit. Dat hij na alles wat er is gebeurd dit doet, ik heb er geen woorden voor.''

Volgens de wethouder was Veerman begonnen met de bouw van een betonnen trap die als nooduitgang moet dienen van zijn bar Wir War, die ligt onder café `t Hemeltje. Dat café brandde afgelopen nieuwjaarsnacht af. Daarbij kwamen dertien jonge Volendammers om het leven en raakten meer dan honderd bezoekers gewond.

Visscher: ,,Die trap komt uit in een steeg die van de gemeente is. Hij moet daarvoor dus een vergunning vragen. Bovendien moet de brandweer goedkeuring geven. Dat is allemaal niet gebeurd.'' Veerman trekt zich volgens de wethouder niets aan van voorschriften en veiligheidseisen en ,,gaat gewoon maar weer zijn gang.'' Visscher: ,,Hij gaat ervan uit dat de gemeente achteraf wel zal bekijken of de trap gelegaliseerd moet worden.''

Veerman is volgens de gemeente drie weken geleden begonnen met de bouw van zijn betonnen trap. Daarna heeft de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente hem gesommeerd te stoppen met zijn werkzaamheden. ,,Dat gebeurde niet in zachte bewoordingen'', aldus de wethouder.

Advocaat H. van der Weiden van eigenaar Veerman zegt dat zijn cliënt ,,niets doet wat niet mag''. ,,Hij is niet aan het bouwen en dus ook niet aan het slopen.'' Volgens Van der Weiden gaat het om een brandtrap die er al voor de brand in café `t Hemeltje stond. ,,Mijnheer Veerman heeft in de politiek nogal veel tegenstanders en daarom wordt dit soort onzin geroepen.''