Hoger verlies voor EVC

PVC-producent EVC heeft een moeizaam jaar achter de rug. Na het mislukken van overnamebesprekingen met Vestolit midden vorig jaar, kwam het noodlijdende bedrijf in de tweede helft in de financiële problemen. Als oorzaak voert EVC ,,zwakke marktomstandigheden'' aan, die ook in de eerste maanden van dit jaar het bedrijf parten spelen.

Uit cijfers die EVC – genoteerd op de Amsterdamse beurs – vanochtend bekendmaakte, blijkt vorig jaar het nettoverlies te zijn opgelopen tot 84,6 miljoen euro (ruim 185 miljoen gulden). In 1999 bedroeg het nettoverlies nog 47 miljoen euro. De omzet steeg van 919 miljoen euro in 1999 tot 1,18 miljard euro (2,6 miljard gulden) vorig jaar.

Inmiddels is de financiële injectie door het cluster van chemiebedrijven Ineos afgerond. Ineos kondigde in februari aan 75 miljoen euro in het bedrijf te steken in ruil voor een meerderheid van aandelen. EVC heeft intussen maatregelen genomen om de financiële problemen op te lossen. Het bedrijf heeft hiertoe een buitengewone last van 37 miljoen opgenomen.

De omzet van de gehele groep steeg als gevolg van gemiddeld hogere verkoopprijzen en hogere volumes. Vooral de sector polymeren haalde hogere afzetprijzen. Hier steeg de omzet met 41 procent. Bij de afdelingen compounds en rigid film stegen de prijzen, maar daalden de volumes, waardoor de omzet met slechts 3 procent kon stijgen. Voor het lopende jaar geeft EVC geen concrete winstverwachting. Op de beurs won het aandeel 6 eurocent tot 2,66.