HIER & DAAR

Autobeurs

Komend weekeinde is er weer de Techno Classica in het Duitse Essen. Een `wereldbeurs' voor klassieke auto's, zeer zeldzame superclassics, bijzondere sport- en race-auto's en old- en youngtimers. Voor bezoekers niet willen kopen, maar alleen genieten is er een Concours d'Elégance. Deze tentoonstelling gaat de hele wereld over en toont zeldzame auto's uit particulier bezit. De Essense Messehallen zijn niet op één dag te belopen. Op de komende Classica moet dus een keus worden gemaakt. 130 Restaurateurs en handelaren bieden zo'n 1.700 klassiekers te koop aan. Daarnaast zijn er 120 particulieren met een stand, 140 clubs en musea en meer dan 350 bedrijfjes die de snuffelaar onderdelen aanbieden. Wie alleen maar kijken wil mag de eerste twee grand prix-racewagens die Bugatti in '22 en '23 bouwde niet missen.

*Techno Classica Essen. Open do en vr 10-18u za/zo 09-18u, toegang 29 DM. Route ruim aangegeven vanaf snelweg rond Essen.

Teylers

Teylers Museum toont vanaf zaterdag 7 april werk van kunstenaars die zich in Artis door de tuin en zijn exotische bewoners hebben laten inspireren. Er zijn ruim honderd tekeningen, prenten, schilderijen en sculpturen te zien van bekende en minder bekende Nederlandse kunstenaars. Onder hen bevinden zich onder meer Anton Mauve en Jacob Maris. Het onlangs ontdekte pastel Flamingo's in Artis van Piet Mondriaan is op de tentoonstelling te bewonderen. Ook de originele tekening van Artis' bekendste bezoeker Dikkertje Dap is te zien in Haarlem.

*Kunstenaars in de dierentuin, tekeningen, schilderijen en sculpturen van beesten in Artis, 7 april t/m 8 juli, Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Open di t/m za 10-17u zo 12-17u Toegang volw ƒ10 Tel. 023-5319010 Internet www.teylersmuseum.nl

Drankduivel

Onder de titel `De Drankduivel' staat van 6 april t/m 30 september de drankbestrijding centraal in Veenkoloniaal Museum te Veendam. Er wordt aandacht besteed aan de diverse organisaties die zich met drankbestrijding bezig hielden en houden. Kleurrijke publicaties, brochures, vaandels, posters en affiches vormen de `blauwe' draad in het geheel.

*`De Drankduivel', Veenkoloniaal Museum Veendam, Winkler Prinsstraat 5, Veendam. Van 6 april t/m 30 sept Open di t/m vr 11-17u za/zo 13-17u. Toegang volw ƒ5,50 Tel. 0598-616393 Internet www.veenkoloniaalmuseum.nl

Veiling

Veilinghuis De Eland biedt sieraden, onder meer zilveren filigrain knopen en broches uit Zeeland ter veiling aan; meubilair als een met noten belijmde Art Deco buffetcommode met in de opstand gefacetteerde vensters uit ca. 1930; schilderijen; camera's en verder ca 100 bodemvondsten uit Egypte, Syrië, Italië en andere landen.

*Avondveiling Veilinghuis De Eland, Molukkenstraat 200 Amsterdam Kijkdagen (vrij entree) 6 t/m 8 april 10-17u Veiling vanaf 10 april aanvang dag. 19u Tel. 020-6230343 of 020-668.52.75 Internet www.veilinghuis-de-eland.nl

Skates

Op zondag 20 mei is de Waal On Wheels (WOW). De Waal On Wheels 2001 bestaat uit vier toertochten: de WOW Classic, van Millingen naar Nijmegen over de dijken. Voor deze tocht is een boot-arrangement nodig, van Nijmegen naar Millingen a/d Rijn. Inschrijven hiervoor kan alleen via de website en het aantal plaatsen op de boot is beperkt. Wie zich inschrijft ziet vanzelf of er nog plaats is op de boot. Daarnaast zijn er nog 3 rondes uitgezet in de Ooijpolder, met begin- en eindpunt op de Waalkade in Nijmegen. Het grootste deel van het parcours is verkeersluw gemaakt.

*Waal On Wheels Inschr kan tot 22 april per post tav Stichting SHOW, Postbus 650, 6500 AR Nijmegen, en tot 27 april via internet. Startbewijs ƒ15. Inl. en inschr: www.zevenheuvelenloop.nl Folder wow@zevenheuvelenloop.nl of bellen 024-3792397. Inl. op www.wnf.nl en www.staatsbosbeheer.nl

Den Bosch

Van 7 t/m 16 april is er weer de Kunst & Antiekbeurs van s-Hertogenbosch. Er zijn in totaal 71 exposanten, antiquairs en kunsthandelaren van Nederland en drie deelnemers uit België. Een onafhankelijke keuringscommissie, bestaande uit o.a. museumconservatoren en kunstexperts, zal alle objecten beoordelen op authenticiteit, kwaliteit en conditie.

*Kunst & Antiekbeurs, Brabanthallen Diezekade 2, s-Hertogenbosch. Open za 7 zo 8 april 11-18u, ma 9 t/m do 12 april 11-20u Goede Vrijdag 13 t/m 2e paasdag 16 april 11-18u Dagkaart ƒ25 Tel. 073 6293911 Internet: www. antiekbeurs-denbosch.nl