Het Duitse tennisteam moet talentvolle Haas missen

De Duitsers Nicolas Kiefer en David Prinosil staan allebei veel hoger op de wereldranglijst dan de Nederlanders Jan Siemerink en Raemon Sluiter.

Duitsland beschikt tegen Nederland met Nicolas Kiefer en David Prinosil over een sterk team. Zes jaar geleden verloor Nederland in Utrecht kansloos tegen de legendarische spelers Boris Becker en Michael Stich, dit jaar hebben de Duitsers, die hun kopman Tommy Haas missen, hun zinnen op het binnenhalen van de landenbeker gezet.

De opmars van de talentvolle Kiefer verliep aanvankelijk zeer voortvarend. Kiefer (in 1995 professional geworden) was vorig jaar even de nummer vier van de wereld, terwijl Haas (sinds 1996 prof) in 1999 tiende op de wereldranglijst is geweest. Beide spelers worden door de ATP geschaard onder de groep talentvolle spelers die over enkele jaren de hegemonie van de Amerikanen Sampras en Agassi kan doorbreken. Door verschillende blessures kregen beide Duitsers het afgelopen jaar een terugval en duikelden ze uit de mondiale top-twintig. Haas moet dus nu ook in het enkelspel tegen Nederland verstek laten gaan.

Kiefer, zoon van een Duitse vader en een Franse moeder, is op dit moment pas terug te vinden op de 39ste plaats op de ranglijst. Statistisch gezien is hij daardoor de tweede man bij de Duiters van coach Carl-Uwe Steeb achter Prinosil. De door de Nederlander Sven Groeneveld getrainde Kiefer kampte lang met blessures aan zijn enkel, maar voor de ontmoeting met Nederland is hij naar eigen zeggen ,,helemaal blessurevrij''.

Kiefer liep er deze week tijdens de trainingen ontspannen bij op de supersnelle baan in de Brabanthallen. Afgelopen dinsdagavond verkeerde hij zelfs even in een uitgelaten stemming toen hij samen met zijn ploeggenoten zijn favoriete Bayern München had zien winnen bij Manchester United. ,,De sfeer is goed binnen de ploeg'', sprak Kiefer gisteren. ,,We zullen proberen om Nederland te verslaan.''

Kiefer verloor op de ATP-tour nog nooit van één van de Nederlandse spelers uit het huidige Davis-Cupteam. Raemon Sluiter kwam hij nooit tegen, Jan Siemerink versloeg hij twee keer en Sjeng Schalken liet hij vorig jaar op de toernooien van Doha en New York volstrekt kansloos.

Toen Duitsland en Nederland elkaar ruim een jaar geleden tegen kwamen in Leipzig ontbrak Kiefer bij zijn ploeg. Niet omdat hij geblesseerd was, maar uit eigen belang. Hij zei de voorkeur te geven aan zijn solocarrière boven het spelen voor zijn land. Op de achtergrond speelde echter ook een ruzie met de voormalige vedette Boris Becker die voorheen teamchef van het Davis-Cupteam was. Becker en Kiefer liggen elkaar niet, maar Haas daarentegen heeft al openlijk de voormalig Wimbledon-kampioen gevraagd of hij niet zijn nieuwe coach wil worden.

Haas raakte ruim een week geleden tijdens het toernooi van Miami tegen de Slowaak Hrbaty geblesseerd aan zijn linkervoet, maar na een paar dagen rust en een intensieve behandeling is de kopman van de Duitse ploeg nog niet klaar voor de ontmoeting van morgen. Afgelopen maandag ontbrak hij op de training van de Duitse ploeg, maar de rest van de week ging het steeds iets beter. Pijnvrij spelen was echter niet mogelijk. ,,Bij sommige bewegingen voel ik het in mijn voet'', zei de Duitser in Den Bosch.

De aderlating voor Steeb is groot. Haas is een pure Davis-Cupspeler. Hij speelde in totaal twaalf partijen voor Duitsland, waarvan hij er slechts één (in 1999 van de Rus Yevgeni Kafelnikov) verloor. Vorig jaar was hij in Leipzig te sterk voor de Nederlanders Van Lottum en Schalken. Prinosil won toen ook van Van Lottum.

In het dubbel treden de Duitsers aan met het duo David Prinosil en Jens Knippschild. Prinosil speelde in Leipzig nog met Marc-Kevin Goellner aan zijn zijde in het door de Duiters gewonnen dubbel tegen Nederland.

    • Koen Greven