Eis levenslang voor 4 moorden

De Amsterdamse officier van justitie heeft vanochtend levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige Haarlemmer wegens een viervoudige moord in seksclub Esther, op 19 en 20 februari van het vorige jaar. Een eveneens 37-jarige man, de portier van de club, hoorde voor hetzelfde misdrijf twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging eisen.

Het tweetal zou vier bezoekers van de club hebben doodgeschoten. Onder hen bevonden twee Hells Angels. Waarschijnlijk was een ruzie met een van de slachtoffers de directe aanleiding tot de schietpartij. Volgens de officier van justitie schoot de portier zijn vriendin te hulp. Zij werd met een vuurwapen bedreigd door een van de latere slachtoffers. De portier schoot hem en een vriend neer. De tweede verdachte begon daarop aan de schietpartij deel te nemen en trof nog eens twee vrienden dodelijk.

Uit het vooronderzoek is niet exact naar voren gekomen wie welke schoten heeft gelost. De officier meent dat er voldoende bewijs is om beide verdachten voor alle vier de moorden verantwoordelijk te houden, onder meer omdat zij bij de slachtpartij ,,nauw en intensief'' samenwerkten. Beide verdachten zijn eerder veroordeeld wegens ernstige geweldsmisdrijven. De officier beschouwde hen als ,,volledig ontspoord''.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) bleek dat de portier sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Het PBC adviseerde hem tbs op te leggen. Bij de tweede verdachte zijn geen stoornissen gevonden. ,,Hij vormt een gevaar voor de samenleving, en mag daar dan ook geen deel meer van uitmaken'', aldus de officier.