Conflict bij ING over sociaal plan

De centrale ondernemingsraad van ING heeft het conflict tussen de bankverzekeraar en de vakbonden over een sociaal plan op scherp gezet. Alle reorganisatieplannen hebben nu een negatief advies gekregen.

Als de bonden en ING er binnen dertig dagen niet uitkomen, en de reorganisaties toch worden uitgevoerd, stapt de centrale ondernemingsraad (COR) mogelijk naar de ondernemingskamer.

De actie van de COR komt ongelegen voor de bankverzekeraar. Het concern heeft tal van ingrijpende reorganisaties op de rol staan die in de toekomst honderden miljoenen aan besparingen moeten opleveren. Nu lopen de geplande herstructureringen – waarbij onder meer de hypotheekactiviteiten in Nederland worden samengevoegd – forse vertraging op. ,,Er komt een adviesaanvraag aan voor Barings in Nederland die moet worden geïntegreerd in de Europese zakenbank-activiteiten, en die zal hierdoor eveneens vertraging oplopen', zegt een ingewijde.

Vorig jaar september werd bekend dat ING onder meer de administratie en transactieverwerking van zijn Nederlandse dochters wil samenvoegen. FNV Bondgenoten verwacht dat daardoor binnen vijf jaar tien procent van de banen bij ING Nederland (35.000 werknemers) verdwijnt. De vakbonden willen daarom voor de komende reorganisaties een sociaal plan afspreken, waarin ook een werkgarantie is opgenomen. ING weigert, anders dan de eveneens reorganiserende collegabanken Rabo en ABN Amro, zo'n garantie te geven. Het oude sociaal plan van ING liep af op 1 januari.

,,Wij geven met het negatieve advies vooral een signaal af. Het voorstel van het bedrijf om het oude sociale plan aan te houden, is gedateerd', zegt Hans Zuidema, voorzitter van de COR van ING. ,,Er moet worden voorkomen dat er een NS-achtige situatie ontstaat. Er moet wel een werkbare situatie blijven bestaan. Wij verwachten wel dat ze er uitkomen. De twee partijen hebben dertig dagen de tijd om er uit komen.' ING denkt dat het alsnog gaat lukken om tot een overeenkomst te komen met de bonden, aldus een woordvoerster vanmorgen.

De integratie van verschillende onderdelen moet de bankverzekeraar de toekomst honderden miljoenen aan besparingen opleveren. Ook wil het concern onder meer de administratie van ondernemingskredieten van diverse dochters in Nederland centraliseren. Deze herstructureringsprojecten moeten uiteindelijk weer zo'n 100 miljoen euro aan kostenbesparingen genereren. In Nederland zal ING ook de datacentra integreren.

    • Philip de Wit