Bokser houdt de schijn op in een verlaten kroket-kraam

Hij was de King van de ring, de bokser met de kin van staal, maar dat was lang geleden. Nu zit hij lamgeslagen in zijn interlockje op een kruk. In zijn hoofd en om hem heen is het kaal. Hij runt een kroket-tent waar nooit een sterveling lijkt te komen. En zo te zien vindt hij het allang best dat hij de gevangene is van twee vroegere fans – zo lang ze af en toe, als hij het wil horen, maar bevestigen dat hij vroeger goed was.

In de desolate, en soms ook ietwat sinistere situatie die Louis Ferron in de lunchpauzevoorstelling De glazen kin heeft geschapen voor theatergroep Het Volk, komt op een dag een verdwaalde vreemdeling binnen. De man is journalist, nou ja, hij schrijft voor een lifestyle-blad, en begint vragen te stellen. Dat zet de status quo op springen. Opeens is het niet meer zo zeker dat de bokser een glorieus verleden heeft, en allengs borrelt er méér vuile was naar boven. Het slot is onbestemd; er is heel wat losgemaakt, en of ze dat ooit weer vast krijgen, staat niet vast.

Ferron beschrijft het tafereel in hoekige, onaffe spierballenzinnetjes met een raak soort onbegrip dat de personages treffend typeert. ,,Een beetje rijmen en dichten,'' schampert de ene domme August tegen de journalist die vroeger gedichten schreef. ,,`t Is hier het Concertgebouw niet!'' Maar zo mooi komen ze lang niet allemaal tot hun recht. De acteurs bespelen slechts een beperkt arsenaal, dat veel woorden dezelfde lading geeft. De stilering van regisseur Aike Dirkzwager is wel strak, maar pakt daardoor ook nogal vlak uit.

Zodoende is De glazen kin als kleine tragikomedie net niet tragisch en ook net niet komisch genoeg. In de bokser die John Buysman dit seizoen speelt in de solo Hengst, gaat heel wat meer om dan in die van Bert Bunschoten. Hier wordt niemand een echte uppercut toegebracht.

Voorstelling: De glazen kin, van Louis Ferron, door Het Volk (Bert Bunschoten, Joep Kruijver, Jan Heijer en Wigbolt Kruijver). Regie: Aike Dirkzwager. Gezien: 4/4 in Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 15/4, 12.30u. Inl. (020) 5305301, www.lunchvoorstelling.nl

    • Henk van Gelder