Bohémien op brommertje

,,Hééééél... goed'', heeft de ene vriend tegen de andere gezegd. Het lijkt een merkwaardige reden om op een verwijdering aan te sturen. De vrienden praten het uit in een exotisch restaurant dat oogt als een diepblauw geverfde arena. Het cabaretduo Van Houts en De Ket, ooit een zijtak van het Ro Theater, speelt voor het eerste een echt toneelstuk, Waarom Daarom van de Franse schrijfster Nathalie Sarraute.

Onder die ene onschuldige opmerking ligt een diep conflict dat langzaam boven komt. De ene vriend is daarin de burgerman, de intellectueel die alles wil benoemen, meten, beoordelen. De ander is het type dat ongebonden en buitenmaatschappelijk wil zijn.

Sarraute bouwt in haar tekst de woordenstrijd mooi gestructureerd uit, zonder voorspelbaar te worden. De vrienden raken hopeloos verstrikt in dit taalspel. Ze proberen elkaar op woorden te vangen, en maken het steeds erger voor zichzelf, totdat hen niets anders rest dan onverstaanbaar te schreeuwen en over de grond te rollen.

De perfect op elkaar ingespeelde George van Houts en Tom de Ket geven de tekst de noodzakelijke absurdistische draai. Ze stamelen zenuwachtig door elkaar heen, druk gesticulerend, en bouwen het spel uit tot een mooi komisch nummer.

Tom de Ket, de grote, is de non-conformist die geen overhemd onder zijn jasje draagt. George van Houts, de kleine, is het burgermannetje, schijnbaar de underdog maar in feite altijd superieur. Hij hoeft zijn vriend de bohémien er maar even op te wijzen dat deze toch óók een baan heeft, en een brommertje, en diens hele onthechte façade verbrokkelt.

In tegenstelling tot hun vorige shows is Waarom Daarom opvallend ingetogen en bij vlagen hilarisch, maar verder is de voorstelling toch vooral goed voor een aanhoudende stille lach.

Saskia Krol heeft als serveerster een dankbare bijrol. Iedere opkomst verzint ze een ander loopje en een ander raar stemmetje. Schaamteloos trekt ze aandacht, en omdat de heren het vrij serieus houden, oogst ze menige lach van het cabaretpubliek, dat nu eenmaal komt om te lachen.

Voorstelling: Waarom Daarom door Van Houts en De Ket. Tekst: Nathalie Sarraute. Regie: Leopold Witte. Gezien: 2 april, Bellevue Amsterdam. Tournee t/m 25 mei. Inl. (020) 421 1221 of www.tbos.nl.

    • Wilfred Takken