Boeken

Wijnbouwers

Caesar wist het al: van alle Galliërs zijn de Belgen de sterksten. Ook als het om de wijnconsumptie en de wijnbouw gaat, zij het niet op hun eigen grondgebied. Wie het boek `Belgische wijnbouwers in Frankrijk' met enige noordelijke scepsis ter hand neemt, zal ontdekken dat de Belgen bepaald geen nieuwrijke flappenwapperaars zijn die in het afgelopen decennium hebben besloten even in een Franse wijngaard te investeren. Sommige prestigieuze domeinen behoren al enkele generaties aan Belgische families en bevinden zich in gebieden die nu nagenoeg als onbetaalbaar te boek staan: Bordeaux, Bourgogne, Champagne. De profielen van de diverse families en hun châteaux (o.a. Vieux Château Certan, Le Pin, Cheval Blanc) zijn interessant en voorzien van technische gegevens van de bedrijven.

*Belgische wijnbouwers in Frankrijk, Etienne van Steenberghen, Lannoo 2000, ISBN 90209407833 ƒ109.

Techniek in beeld

Notenkraker, flesopener en kruiwagen zijn `secundaire hefbomen', hamer, hengel en pincet zijn `tertiaire hefbomen'. Wat zijn `primaire hefbomen'? En wat is een nagelknipper? In het heftig geïllustreerde boek `Over de werking van de kurkentrekker en andere machines', vinden we antwoord op deze vragen. Op de pagina's strijden technische tekeningen en tekeningen van vrolijke mammoeten om de aandacht van de lezer. De mammoeten moeten het boek toegankelijk maken voor kinderen, maar pappa en mamma zullen de technische uitleg moeten geven. Dat valt misschien bij de hamer nog wel mee, maar bij het anker-échappement, de schotten-, centrifugaal- en tandradpomp wordt het lastiger en van het reflexie hologram lijkt ook de mammoet niets meer te begrijpen. Niettemin een boek met een hoog blader- en glimlachgehalte, voor kinderen vanaf 5 jaar.

*Over de werking van de kurkentrekker en andere machines, David Macauly met Neil Ardley. Van Holkema & Warendorf ISBN 9026923430 ƒ24,95.

Paddenpoelen

Mensen die zich ergeren als in hun buurt het laatste natuurgebiedje dreigt te worden volgebouwd, kunnen nu aan de slag. In `Organiseer je eigen natuur' wordt beschreven hoe leken in hun eigen omgeving een natuurproject kunnen organiseren. Leg een paddenpoel aan, een vlindertuin of een woeste speeltuin voor kinderen. Met welke organisaties moeten contacten worden gelegd, waar kunnen subsidies worden aangevraagd etc. Alles komt aan bod. Als de overheid het groen niet langer beschermt, moeten de burgers redden wat er te redden valt.

*Organiseer je eigen natuur, Bas van Leeuwen, Jeannette van Leeuwen en Willy van Strien ISBN 9050111424 ƒ59,50.

Wandelstokken

Een verstokte wandelaar gebruikt een wandelstok. Een willekeurige tak voldoet voor het wegzwiepen van brandnetels of het aanwijzen van een buizerd, maar met `Stick making A complete course' wordt de wandelaar geleerd hoe een wandelstok, met handgreep en beslagdop, te maken. Dit fraai geïllustreerde, Britse boek toont een scala aan stokken, van de betrekkelijk eenvoudige duimstokken (thumbsticks) en `knob sticks' tot stokken met bewerkte handvatten van hout en hoorn. Bij de betere reisboekhandel.

*Stick making A complete course, Andrew Jones and Clive George, Uitg. Guild of Master Craftsman Publications te bestellen via distr. Willems Adventure, ISBN 1861080832 ƒ65

Voor vleesverlaters

In deze tijd van vleesverlating bieden Wereldse groenten van Paul Gayler en Passie voor groenten van Antonio Carluccio smakelijke alternatieven. Beide koks bewijzen opnieuw hun reputatie in fraai verzorgde kookboeken. De recepten zijn niet strikt vegetarisch, af en toe wordt er wat rookspek of lamsvlees gebruikt. De boeken zijn aan elkaar gewaagd. Carluccio geeft meer productinformatie. Zijn recepten komen uit de authentieke Italiaanse keuken van het platteland of zijn daarop geïnspireerd. Wie nu eindelijk zelf eens wil beoordelen of worteltjestaart vies is, kan bij hem voor een recept terecht. Gayler is internationaal georiënteerd en presenteert creatieve recepten, waarin alle actuele culinaire trends aan bod komen. Hij kan uit de band springen met een spectaculair recept als spaghetti met paarse boerenkool, gorgonzola en truffel. Maar zowel Gayler als Carluccio geeft een recept voor rode bietjes met uien.

*Passie voor groenten, Antonio Carluccio, Bosch & Keuning, ISBN 902460575X, ƒ79,90.

*Wereldse groenten, Paul Gayler, Schuyt & Co, ISBN 906097560X, ƒ57,50

Gestapelde groenten

Een piepkleine tuin, of alleen maar een plat dak of balkon? Geen nood, volgens het boek `de Minimoestuin' is zelfs het allerkleinste plekje geschikt om groenten te kweken. Regel 1: beschouw de ruimte niet als een plat vlak, maar ruimtelijk. Zet potten neer, hang bakken op, laat de courgettes klimmen langs het balkon, de pompoenen ranken over muren en zet aardappels op de daktuin. De adviezen zijn helder en de foto's tonen grappige oplossingen: een kruidentuintje in een bootje dat als bloembak fungeert. In hoofdstuk 3 `Wat zal ik kweken' worden de groenten omschreven en staan er handige lijstjes met optimale combinaties e.d.

*De Minimoestuin, Michael Guerra, Gottmer 9023010582 ƒ39,90