Beslissing over runderen uitgesteld

Minister Brinkhorst (Landbouw) beslist pas volgende week over de mogelijke ruiming van 54.000 runderen die sinds gisteren worden ingeënt tegen mond- en klauwzeer in het afgesloten gebied tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer.

Dat maakte hij gisteren bekend na overleg met de landbouwsector – lees: de land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland. Brinkhorst had de sector om een ,,zwaarwegend advies'' gevraagd over de mogelijkheid de runderen te laten leven, hun melk te verwerken en de dieren vervolgens te slachten voor consumptie op de binnenlandse markt. Vertegenwoordigers van LTO bleken gisteren niet bereid dat advies te geven vanwege onduidelijkheid over de voorwaarden.

Veterinaire experts in Brussel beslisten gisteren dat het gebied in dat geval voor twaalf maanden `op slot' gaat voor export van vlees en dierlijke producten. Bij ruiming is die periode drie maanden. LTO-voorzitter G. Doornbos betwijfelt echter of met de 12-maanden-ban is gegarandeerd dat Nederland als geheel zijn internationale handelsstatus als `MKZ-vrij' land behoudt. Ook voor het ministerie van Landbouw is dit onduidelijk. Brinkhorst laat dat nu door juristen uitzoeken.

Groot-Brittannië, dat sinds vorige week ook massaal vaccineert in de zwaarstgetroffen gebieden, heeft zijn `MKZ-vrije' status voor twee jaar ingeleverd. Brinkhorst en Doornbos noemden het gisteren eensgezind ,,een onbegaanbare weg'' deze status op het spel te zetten, omdat de Nederlandse landbouw voor meer dan zeventig procent afhankelijk is van export.

De inenting in het afgesloten gebied is gisteren begonnen. De Gezondsheidsdienst voor Dieren coördineert de vaccinatie in de noordelijke Veluwe, waar inmiddels 160 teams aan meewerken.

Brinkhorst zei gisteren in de Tweede Kamer een fokverbod te overwegen voor varkens en pluimvee binnen een straal van tien kilometer rond bedrijven die besmet zijn met het virus of daarvan worden verdacht. Ook overweegt hij de mogelijkheid van abortus. PvdA en D66 hadden om deze maatregelen gevraagd.

De minister zegde verder toe dat de getroffen boeren hun schadevergoeding voor ruiming sneller krijgen uitbetaald. De termijn is nu een maand na de taxatie en het doden van het vee.

Eurocommissaris Byrne (Gezondheid) zei vanmorgen in de Volkskrant dat Nederland de epidemie niet hard en kalm genoeg bestrijdt. Brinkhorst zou te snel zijn overgegaan tot vaccinatie in plaats van vernieting van dieren die het virus mogelijk verspreiden.