Achmea wil uit schaduw van ING

Achmea wil zich dit jaar nadrukkelijker via publiekscampagnes presenteren aan de buitenwereld. Het concern hoopt zo meer uit de schaduw te komen van bekende concurrenten als ING en Fortis. Achmea, dat vanmiddag de jaarcijfers presenteerde, heeft over 2000 een winst gerealiseerd van 812 miljoen gulden, tegen 651 miljoen gulden in 1999.

De eigenaar van onder meer Avero, FBTO en Centraal Beheer, is tevreden over de gang van zaken bij het concern. Alleen bij de bancaire divisie viel het resultaat tegen. Het resultaat voor belasting was 3,5 procent teruggelopen naar 138 miljoen gulden. Volgens het concern waren daar de mindere prestaties bij het hypotheekbedrijf debet aan. Door minder oversluitingen en een verkrappende rentemarge daalde er de winst.

De totale baten van het concern zijn over 2000 teruggelopen van 15,92 miljard gulden in 1999 naar 14,47 miljard gulden. Daar stond eveneens een daling van de lasten tegenover, van 15,25 miljard gulden in 1999 naar 13,52 miljard gulden.

Achmea Holding is sinds november onderdeel van Eureko, waarvan Vereniging Achmea de grootste aandeelhouder is. Eureko is een Europese groep met activiteiten in de Benelux, Portugal, Ierland, Slowakije, Groot-Brittannië en Polen.

In Polen krijgt Eureko eind dit jaar een klein meerderheidsbelang in verzekeraar PZU. De Poolse overheid heeft dit na een slepend conflict gisteren laten weten. Eureko krijgt binnen twee jaar een beursnotering, zo is de bedoeling.

Het pensioen- en levensverzekeringsbedrijf van Achmea heeft een voorspoedig jaar achter de rug. Vorig jaar steeg het brutoresultaat van 259 miljoen gulden naar 554 miljoen gulden. Ook schadeverzekeringen en vermogensbeheer draaiden beter, net als de divisie ziektewetverzekeringen. Voor de zorgverzekeringen was het ook een goed jaar. De omzet van de ziekenfondsen, die niet in de concerncijfers zitten, groeide sterk naar 5,1 miljard gulden. Het resultaat ontwikkelde zich positief.