Aanvaller van Ecevit `man van de maand'

Een Turkse bloemist die door de economische crisis in de problemen is geraakt, heeft gisteren een kassa naar premier Ecevit gegooid. ,,Mijnheer de premier, ik ben een handelaar'', riep de man, die een lening in buitenlandse valuta had afgesloten en daarom zwaar te lijden heeft van de devaluatie van de Turkse lira, alvorens de kassa naar Ecevit te gooien. De politie arresteerde de man onmiddellijk maar de Turkse media, die de afgelopen weken uitgebreid en met sympathie berichtten over de problemen van `gewone' Turken, hebben hem inmiddels tot `man van de maand' uitgeroepen.

De kassa was niet het enige protest tegen de regering gisteren. In een groot aantal wijken in Istanbul deden winkeliers hun zaak dicht uit protest tegen de regering die volgens hen de economie geheel in het slop heeft laten lopen. ,,We gaan door tot Ecevit opstapt'', zei een groot aantal van hen op de Turkse televisie. Op veel ramen van winkels hingen plakkaten met de tekst ,,Door de economische crisis zitten wij dicht''.

In Ankara gingen naar schatting enige duizenden winkeliers en sympathisanten de straat op om te protesteren. ,,Deze regering denkt alleen maar aan zakken vullen'', zei een van demonstranten. ,,Ze moet weg''. In Turkije is de ontluistering over de regering bij veel mensen groot. Bij de man in de straat, die vaak moet knokken om de eindjes aan elkaar te knopen, bestaat het gevoel dat de internationale financiële markten hun vertrouwen in de lira hebben verloren omdat de regering er niet in slaagt een einde te maken aan de corruptie in Turkije.

Ook buiten Ankara en Istanbul werd gisteren gedemonstreerd. Bij Mersin, in Zuidoost-Turkije, blokkeerde een aantal chauffeurs enige tijd een autoweg. Daarmee protesteerden zij tegen de gestage prijsstijging van benzine. De benzineprijs is inmiddels gekoppeld aan de koers van de dollar, zodat elke Turk met een auto het wedervaren van de nationale munteenheid in zijn tank kan volgen.