WARM EN KOUD: FRUIT MET IJS

Zin in een toetje? De fruitschaal biedt misschien uitkomst. Het toetje is in vijf minuten gemaakt, met het schillen van de appels mee in tien minuten. Wilt u de appels eerder op de dag schillen, schep er dan citroensap door en bewaar ze afgedekt.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in parten. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak hierin de stukken appel op halfhoog vuur in vier tot vijf minuten al omscheppend gaar. Ze mogen niet zacht worden. Strooi de suiker tijdens het bakken over de appelparten. De suiker gaat smelten en licht caramelliseren. Doe er de drank bij en strooi de kaneel over de stukken appel. Het vocht uit de appels bindt met de suiker tot een siroop. Verdeel de appelparten met de siroop over vier borden. Schep een bol kaneelijs in het midden. Breek de kletskoppen in twee stukken en steek die in het ijs.

Zo kan ook een toetje met bananen worden gemaakt, maar dan wel à la minute.

Pel vier bananen en halveer ze. Smelt een klontje boter in de koekenpan en bak daarin de halve bananen rondom lichtbruin. Dit is in twee tot drie minuten gepiept. Ze mogen niet zacht worden. Strooi gewone suiker of bruine basterdsuiker over de bananen. Voeg een borrelglas rum toe. Laat de suiker smelten. De rum kan geflambeerd worden, maar zet dan de afzuigkap af en houd een deksel bij de hand. Serveer de halve bananen met kokosijs of chocolade-ijs. Garneren met een chocoladestick.

    • Annelène van Eijndhoven